Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:870018
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.01.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
1.  Arhimeda biogrāfijas pamata dati    3
2.  Arhimeda sasniegumi fizikā    6
  Nobeigums    8
  Izmantotā literatūrā    9
Фрагмент работы

Arhimeda vārds ir labi zināms katram izglītotam cilvēkam. Ar viņa vārdu tiek saistītas daudz dažādas leģendas, kuru pamatā ir daudzi zinātniski atklājumi. Zināmā frāze: “Dodiet man atbalsta punktu un es pacelšu visu pasauli” saistās ar sviras un atbalsta punkta teorijas izveidi. Stāsta, ka Sirakūzu valdnieks Herons (250.p.m.ē.) saņemdams no zeltkaļa pasūtīto zelta kroni sācis šaubīties, vai tas pagatavots no tīra zelta. Viņš pavēlējis Arhimedam to pārbaudīt, nesabojājot kroni. Domājot, par šo uzdevumu, Arhimedam gadījās ieiet vannā mazgāties. Kāpjot vannā, ūdens lijis pāri vannas malām, un zinātnieks jutis, ka viņš iegremdēdamies ūdenī, kļūst it kā vieglāks. Arhimeds izlēcis no vannas un iesaucies: “Eurika! Eurika!” (tulkojumā no grieķu valodas: Atradu! Atradu! Atradu!). Par to, ko īsti zinātnieks atradis, ir vairākas versijas. Viena no tām, ka uz šķidrumā iegremdētu ķermeni darbojas cēlējspēks, un to zinot, iespējams noteikt ķermeņa blīvumu. [1]. Tādējādi viņš spēja pierādīt juveliera viltību, kurš kroņa pagatavošanai nebija izmantojis visu tam paredzēto zeltu. Arhimeds noteica ievērojamo skaitli ∏, un visbeidzot ar lieliem panākumiem aizstāvēja savu dzimto pilsētu un savus ģeometriskos rasējumus no romiešiem. Kad kāds no romiešu karavīram gatavojās viņu nogalināt Arhimeds iesaucies: ” Neaiztiec manus rasējumus!”
Tomēr šīs arī ir vienīgās frāzes, kuras sevī ietver kādu biogrāfisku informāciju par Arhimēdu. Senatnē zinātnieks Heraklīts bija sastādījis Arhimēda biogrāfiju, diemžēl līdz mūsdienām tā nav nonākusi. Informāciju par viņa biogrāfiju var gūt no vēsturniekiem Polībija, Tita Līvija vai no rakstnieka Plutarha, kurš bija aprakstījis Sirakūzu iekarošanu un minējis, ka tieši šajos iekarojumos arī gājis bojā Arhimeds.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация