Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:538097
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.04.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Klasicisms    3
2.  Ampīrs   
3.  Bīdermeiers   
  Nobeigums   
Фрагмент работы

19. gadsimta arhitektūra būtiski atšķīrās no iepriekšējos gadsimtos pierastās vienmērīgās attīstības kāda stila ietvaros. 19. gadsimta laikā cits citu nomainīja klasicisms, romantisms, reālisms un impresionisms. Patiesībā 19. gadsimta trīsdesmitajos gados klasicisms noslēdza lielo stilu attīstību. Atšķirībā no iepriekšējiem gadsimtiem katrs mākslas veids gāja savu attīstības ceļu, izkopjot sev raksturīgās īpatnības. Arhitektūras raksturu noteica jaunu celtniecības materiālu apguve. Arhitektūrā trūka vienota stila. Arhitektūrai, strauji augot pilsētām, vajadzēja risināt pilsētbūvniecības jautājumus. Bija jāpārplāno senie kvartāli, jāveido jaunas ielas, prospekti. Industrializācija radīja nepieciešamību pēc rūpnīcu ēkām, tiltiem, dzelzceļa stacijām.
19. gadsimts kļuva par dzelzs un tērauda gadsimtu, kas veicināja metālkonstrukciju attīstību arhitektūrā. Šādas konstrukcijas lieti noderēja tiltu būvē, ceļot rūpnīcas un fabrikas, dzelzceļa stacijas, universālveikalus un citas jauna tipa ēkas.

Klasicisms.

Francijas arhitektūrā valdošais bija klasicisms. Revolūcijas laikā (1780-1800) klasicisms bija lakonisks un skarbs, turpretī impērijas laikā (1804-1830) tas ieguva pompozas un elegantas formas. Napoleona laikā klasicismam piemita reprezentatīvs raksturs. Neatskatoties no 18. gadsimta otrās puses stila principiem, tas kļuva greznāks, majestātisks, dekorā izmantojot Romas impērijai raksturīgo simboliku (Romas ērgļus, bruņas, lauru vainagus, alegoriskas slavas figūras, sfinksas, šķēpus un citu militāro atribūtiku). Izveidojās klasicisma novirziens, kas pazīstams kā ampīrs. Spilgts ampīra piemērs ir Triumfa arka Parīzē, Š. De Golla laukumā, kuras autors bija arhitekts Žans Šalgrēns. Ampīra stila interjeri tika izveidoti Fontenblo, Malmezones, Tilerī, Senklū un citās pilīs, kur lielākās veiksmes saistāmas ar arhitektiem Šarlu Persjē un Pjēru Fontēnu. Specifiskā īpatnība, kas atšķīra ampīra dekoru no klasicisma dekora, bija ēģiptiešu mākslas formu (sfinksu) izvietojums.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация