Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:385496
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.02.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
1.  Vecrīgas vēsture    4
1.1.  Izveidošanās    4
1.2.  Vecrīgas forma    5
2.  Arhitektūras stili cauri gadsimtiem    6
  Izmantotā literatūra un avoti    10
Фрагмент работы

19.gs. arhitektūra Vecrīgā saistās arī ar zināmām pārmaiņām. 17.-18.gs. tika celtas noliktavas, bet 19. gs. vidū un beigās lielāko daļu no pilsētas noliktavām nojauca vai kapitāli pārbūvēja. 19. gs. beigās tika uzcelts jauns noliktavu rajons - sarkanie spīķeri. Šajā laikā Vecrīgā aizliedza iekārtot jaunas noliktavas. Daļu veco noliktavu pārbūvēja par dzīvojamajām ēkām, vēl tagad ēku zelmiņos var redzēt senās paceļamās ierīces. Tomēr bija vienas noliktavas, kuras Vecpilsētā uzcēla arī 19.gs. pirmajā pusē. Tas bija 1832. gadā uzceltais Arsenāls un tā sauktās mazās noliktavas. Arsenāls bija vērsts pret Jēkaba laukumu un kalpoja kā lielā muitas noliktava. Mazās noliktavas uzcēla Jēkaba ielā 1828.-1832. gadā Arsenāls un muitas noliktavas atšķiras no pārējās Vecrīgas arhitektūras ar savu izteikto horizontālismu.
Vecpilsētas arhitektūra iezīmējās arī ar jaunu sabiedrisko ēku celtniecību, kas ļoti atšķīrās no dzīvojamo ēku apbūves, piemēram, jaunu ģilžu ēku celtniecība, jaunā Bruņniecības nama celtniecība (tagad – Saeimas ēka) kas tika būvētas, pārveidojot vecās ēkas. Šī tendence saglabājās visu 19.gs. - jaunas sabiedriskās ēkas celt veco ēku vietā.
20.gadsimtā centās neizjaukt jau izveidojušos vēsturisko apbūvi un necelt ēkas, kas augstākas par sešiem stāviem. Vienas no nozīmīgākajām pārmaiņām Vecrīgas arhitektūrā sākās 20.gs. 30 gados, kad tika izstrādāts Vecrīgas rekonstrukcijas plāns, kā rezultātā tika uzcelta Finansu ministrijas ēka, Armijas ekonomiskais veikals(Tagad - Galerija Centrs). Celts neoeklektismā. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация