Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:390296
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.09.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Nepagāja ne pusgadsimts, kad cilvēki iemācījās enerģiju pārsūtīt no vienas vietas uz otru arī bez stieplēm – jau 1901. gadā cilvēki pārsūtīja pirmos signālus no Amerikas kontinenta uz Eiropu. Vēl piecus gadus vēlāk zinātne izveidoja nepieciešamo tehnoloģiju, lai varētu pārraidīt ne tikai elektroniskus signālus, slaveno Morzes kodu un tai līdzīgus signālus – bet arī skaņas – balsis un mūziku.
Ar to, protams, nebija teikts, ka Morzes signāli pazuda no pasaules skatuves. Nebūt ne, un tos mēs lietojam vēl šodien. 1912. gadā viens no Amerikas lielākajiem televīzijas un radio pionieriem, Dāvids Sarnofs, kādā Ņujorkas veikalā klātesošajiem demonstrēja bezstiepļu radio aparātu. Sarnofs sūtīja un saņēma vienu signālu pēc otra, bet tad piepeši no 1500 jūdžu attāluma pienāca kāds neparedzēts un negaidīts signāls: starptautisks briesmu signāls SOS. No kurienes nāca šī briesmu vēsts? No Atlantijas okeāna grimstošā kuģa “Titanic”.
Pirmais pasaules karš uz brīdi apturēja komerciālā radio izveidošanu, jo viss Amerikas tehnoloģijas spēks tika izlietots kara interesēs, bet pēc kara beigām notika radio tehnoloģijas eksplozija. Viens pēc otra zinātnieki izveidoja un uzlaboja radio raidītājus un uztvērējus.
20. gados radio firmas sāka ražot lielos daudzumos radio uztvērējus, kurus varēja lietot mājās. Bet, ja amerikāņiem bija viegli pieejami uztvērēji, tad ne tik pat viegli bija atrast radio stacijas, kas raidīja kaut ko, ko bija vērts klausīties. 1920. gadā savu darbību sāka radiostacija Pitsburgā, kas raidīja daudz tukšas runāšanas un uz parasta, veca gramofona spēlēja skaņu plates. Šī pirmā stacija attīstīja vairākus principus, kas Amerikas radio pastāv vēl līdz šai dienai: piemēram, tā ļāva klausītājiem piezvanīt un pieprasīt kādas sevišķi mīļas dziesmas atskaņošanu.
Pirmās radiostacijas programmas raidīja tikai vakaros, un reizēm bija ļoti jācenšas, lai atrastu raidāmu materiālu. Nereti stacijas ielūdza jebkuru vietējo iedzīvotāju, kam bija kaut mazākais dziedāšanas vai deklamēšnas talants. Programmu vadītāji izspēlēja visas skaņu plates, kas piederēja stacijai, tad visas, kas piederēja viņiem pašiem – un tad sāka no gala.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация