Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:414936
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.09.2014.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Latgaļi, lībieši un igauņi pēc kristietības pieņemšanas tiek atzīti par ordeņa sabiedrotajiem. Lietuvji un krievi, kā vāciešiem nepakļautās tautas, vērtēti negatīvi. Vispār attiecībā pret pagānu tautām Hronikā valda pārsvarā agresīvā krusta karu ideoloģija, kas attaisno pagānu nogalināšanu kristīgās ticības izplatīšanas vārdā.
Atskaņu hronika ir stipri ietekmējusi viduslaiku un pat vēlāku laiku hronikas, kā arī senāko Livonijas historiogrāfiju vispār, arī ieviešot nepareizu hronoloģiju un Hronikas sākumdaļas kļūdaino saturu. *
„Jāņem vērā, ka „Atskaņu hronika” tika rakstīta arī Vācijas krusta karotāju vajadzībām, lai veidotu pozitīvu motivāciju viņu sadarbībai ar ordeni” **
Tomēr, tikai pēc „Atskaņu hronikas” teksta par ordeņa biedru mentalitāti tik pārliecinoši spriest nevar, ir svarīgi zināt arī viņu sociālo izcelsmi. „Saskaņā ar Klausa Milicera un Klausa Šolca pētījumiem, Vācu ordenis vienmēr ir bijis korporācija, kurā dominēja ministerāļi un vēlāk zemākā muižniecība”. *** Un minēts, ka no dižciltīgo dzimtām nākuši varētu būt augstākais 16% no bruņinieku brāļiem. Livoniju pārstāvošais Vācu ordenis jau sākotnēji esot sastāvējis no brāļiem, kas nākuši no mazām, sociāli un politiski vājām ģimenēm. Arī lielākā daļa Livonijas ordeņmestru bija cēlušies no ministerāļiem.**** Un ministerāļi paši neesot bijuši ne dižciltīgi, ne brīvi cilvēki. Tie esot bijuši Vācijas dižciltīgo firstu, bīskapu un abatu nebrīvie kalpotāji. Un viņu karjera bija atkarīga no viņu kungu labvēlības. Tādēļ, piedaloties Vācu ordenī, ar karadarbību un pārvaldi saistīta dzīvesveida praktizēšana un sevis pieskaitīšana bruņinieku kārtai, veicināja ministerāļu pašapziņas augšanu. Tātad, iestāšanās Vācu ordenī bija viena no ministerāļu labākajām iespējām uzlabot savu sociālo un saimniecisko statusu. Un arī iekļūt ordeņa rindās nebija grūti, jo 13. gs tam nebija nekādu sevišķu uzņemšanas noteikumu. Tas, ka iestāšanās ordenī, vismaz vairumam, nebija reliģisku apsvērumu pēc, spriežams arī pēc sūdzībām, ko pāvestam esot iesnieguši par Vācu ordeni, kā arī pāvesta bullām, kurās analizētas šīs sūdzības. ***** Tie bijuši dažādi statūtu pārkāpumi, garīgās bruņniecības oficiālajām normām nepiemērota dzīvesveida piekopšana. Vēstures avoti nesaskan ar mītu par garīgo bruņniecības ordeņu „sākotnējo šķīstību”.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1340982
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация