Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:996978
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.07.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Daudzgadīgs 10…15 cm augsts lakstaugs. Bieži sastopams sausās pļavās, uzkalniņos, mežos. Augs veido blīvus cerus, stiebru daudz, tie taisni, zaro tikai pie pamata. Lapas šauras, lineāras, galotnē smailas, pie lapas plātnes pamatnes tās klātas ar matiņiem. Jaunie lapu dzinumi apaļi, lapu augšgali sagriezušies pulksteņa rādītāju gaitas virzienā. Zied no maija līdz septembrim. Vārpskara diezgan blīva, dzeltenīgi brūna. Vārpiņas līdz 0,7 cm garas. Ziedā ir 2 putekšņlapas, gari irbuļi ar plūksnotām, krāsainām drīksnām.
Pavasarī mājdzīvnieki smaržzāli labprāt ēd, tomēr lielas barības vērtības augam nav, jo tas, būdams apakšzāle, dod nelielu masu. Augs satur smaržvielu kumarīnu.
Daudzgadīgs 60…120 cm augsts lakstaugs. Ļoti bieži sastopams pļavās, krūmājos. Saknenis īss, ložņājošs, resns, ar daudzām tievām saknēm. Veido skrajus cerus. Stumbru parasti nedaudz, tie taisni vai pie pamata pacili, spēcīgi, apaļi, gludi, sīki rievaini, ar lapām. Lapas pamīšus, vienkāršas, veselas. Apakšējo lapu daudz, tās tāpat kā stumbra lapas plati lineāras, 0,5…0,6 cm platas, bet daudz garākas par stumbra lapām, galotnē īsi nosmailotas, ar izteiktām dzīsliņām, ļoti raupjas. Lapu makstis nelīdzenas, saspiestas, līdz mezgliem nesniedzas, mēlīte gara, galotnē iešķelta. Zied jūlijā un jūnijā. Ziedkopa - līdz ziedēšanai saspiesta, ziedēšanas laikā izplesta, vienpusēja skara ar trīsšķautņainu galveno asi un spirāliski sakārtotiem zariņiem. Vārpiņu daudz, tās sakopotas blīvos kamoliņos zaru galos, iegareni olveidīgas, smailas, no sāniem saspiestas, ar 3…5 ziediem. Vārpiņas plēksnes 2, gandrīz vienādas, ar šķautni, uz šķautnes ar īsām skropstīņām, smailas. Zieda plēksnes 2, ārējai plēksnei uz šķautnes īsas skropstiņas un īss akots, iekšējā plēksne gar abām šķautnēm tāpat ar īsām skropstiņām, bez akota, galotnē ar diviem zobiņiem, īsāka par zieda ārējo plēksni. Auglis - iegareni olveidīgs grauds.
Ļoti vērtīga pļavu zāle, tā ir arī ļoti ražīga. Agri nopļauta, dod ļoti labu atālu (līdz 40% no pirmā pļāvuma), un pa abiem pļāvumiem kopā no 1 ha var iegūt 60…70 cnt siena (labi koptās pļavās no 1 ha var iegūt 150 cnt siena).…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация