Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:792837
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 17.11.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Augšzeme ir novads starp Daugavu, Zemgali un Lietavu, un turienes veidošanas parašas ir cieši jo cieši saistītas ar tiem pašiem tērpu darināšanas, rotāšanas un valkāšanas paņēmieniem, uz kuriem pamatojas Krustpils, Vidzemes vidienes un Latgales tērpu tradīcijas. Šos apstākļus pazīstot, ir viegli iespējams izskaidrot, kāpēc Augšzemē bija pazīstami visi tie paši tērpu gabali, kādus valkāja kaimiņu novados uz ziemeļiem no Daugavas. Šie gabali bija: vainagi, galvas auti, rakstītās sagšas, snātenes, villaines, baltie linu krekli, kreklu un sagšu saktis, izrakstītas, greznas jostas un ar košu dzīparu salikumiem rotāti brunči. Augšzemes audējas katrā laikā varēja stāties līdzās Krustpils vai Latgales rakstu pratējām, jo arī viņas turējās pie tām pašām, ļoti senos izstrādātām ģērbšanās un rotāšanās parašām.
Šāda sīksta turēšanās pie sena mantojuma bija par iemeslu, kāpēc Augšzemes tautas tērpā varēja novērot zināmu radniecību ar blakus novadiem. Tā Augšzemes austrumu daļā Latgalei radniecīgu izskatu piešķīra baltie sievu galvas auti un sarkanām rakstu joslām izgreznotie krekli. Augšzemes rietumu daļā apģērba izskats ļoti līdzinājās Krustpils novada tērpam.
Tomēr jāatzīst, ka Augšzeme ir viens viengabalains tērpu novads, kurā dažādībām vajadzētu rasties novada garuma dēļ. Austrumu daļai raksturīgākos tērpus varēja novērot ap Bebreni un Ilūksti, bet rietumu daļas tērpu parašas vislabāk bija saskatāmas starp Jēkabpili un Neretu.
Kā starp abiem Augšzemes novada (austrumu un rietumu) galiem nav saskatāma nekāda robeža, tāpat gandrīz nemanāma un pamazītēja ir Augšzemes tautas tērpa pāriešana Zemgales tērpā. Robežu abu novadu starpā novilkt nav iespējams.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация