Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
  • Autortiesības Latvijas Republikā, tās tiesiskās regulēšanas problēmas

     Оцененный!

    Реферат28 Право

5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:883209
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.06.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 15 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    3
1.  Autortiesību jēdziena raksturojums    5
2.  Autortiesību funkcijas un valsts funkcijas autortiesību jomā    14
2.1  Autortiesību funkcijas    14
2.2.  Valsts funkcijas autortiesību jomā    16
3.  Autors kā tiesību subjekts un viņa tiesības    22
3.1.  Autora personiskās tiesības    22
3.2.  Autora mantiskās tiesības    26
4.  AUTORTIESĪBU AIZSARDZĪBAS TIESISKĀ REGULĒJUMA INSTRUMENTI    29
4.1.  Autortiesību aizsardzība starptautiskajā līmenī    29
4.2.  Autortiesību aizsardzība nacionālajā līmenī    32
  Nobeigums    38
  Izmantotās literatūras saraksts    39
Фрагмент работы

Mana kursa darba tēma ir “Autortiesības Latvijas Republikā, tās tiesiskās regulēšanas problēmas”. Manuprāt, šī tēma ir ļoti aktuāla tieši šobrīd, kad viss virzās uz pilnīgu datorizāciju, bet licencētas datorprogrammas lieto tikai retais. Par autortiesību ievērošanu cīnās visā pasaulē, un arī Latvijā.
Mans kursa darba mērķis – noskaidrot autortiesību tiesiskās regulēšanas problēmas.
Mana kursa darba uzdevumi:
izpētīt, kas ir autortiesības un kādas galvenās problēmas pastāv autortiesību aizsardzības jomā Latvijā,
kas tiek darīts, lai šīs problēmas tiktu risinātas un novērstas.
Darba rakstīšanā izmantotas salīdzinošā, aprakstošā un analizējošā metodes.
Lai varētu kaut ko darīt, nepieciešams skaidri definēt, kas tad īsti ir autortiesības, un uz ko tās attiecināmas. To varam lasīt Autortiesību likumā: “Autortiesības attiecināmas uz literāriem, zinātnes, mākslas un citiem šā likuma 4. pantā minētajiem darbiem, arī nepabeigtiem darbiem, neatkarīgi no darba uzdevuma un vērtības, izpausmes formas un veida.”1 Tātad šis likums aizsargā jebkuru autora radītu darbu, un aizsardzība ir spēkā no darba radīšanas brīža.
“Izpratne par autortiesībām, kuras aizsargā autoru radošo darbību un šīs darbības rezultātā radīto darbu, darba izpildītāju, ražotāju un izplatītāju, sākusies 18. gadsimtā Anglijā- karalienes Annas nolikumā. Jau no tā laika visi normatīvie akti par autortiesībām mēģina salabināt autortiesību īpašnieka intereses, kurš tiecas saglabāt pilnīgu kontroli pār saviem darbiem, ar sabiedrību, kura ir ieinteresēta radīto darbu izmantošanā savu vajadzību un interešu apmierināšanai, kā arī esošā darba izmantošanas iespējām kā pamatu atsavinātiem darbiem, kas varētu kļūt par sabiedrības interešu priekšmetu nākotnē.”2
Mans darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, kur pirmaja nodaļā apskatīts, ko sevī ietver autortiesību jēdziens, otrajā nodaļā tiek apskatītas autorteisību funkcijas un valsts funkcijas autortiesību jomā, bet trešajā nodaļā pievērsīšos autora mantiskās un personiskās tiesības, ceturtajā nodaļā tiek dots ieskats autortiesību aizsardzībai starptautiskajā un nacionālajā līmenī, nobeiguma un izmantotās literatūras saraksta. Darbā apskatu, ko īsti aizsargā autortiesību likums Latvijā, un vēl apskatīšu, kā valsts cīnās pret autortiesību pārkāpējiem, un kas tiek darīts, lai šos pārkāpumus novērstu.
Pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas Latvijā jau kopš 1993.gada tiek pieņemti normatīvie akti autortiesību aizsardzības jomā. 1993.gada likums "Par autortiesībām un blakustiesībām" nomainīja padomiskos autora tiesību aizsardzības noteikumus, kuri bija iekļauti Latvijas Civilkodeksā. 2000.gadā tika pieņemts pašlaik spēkā esošais Autortiesību likums, kurā izdarīti grozījumi 2003. un 2004.gadā, bet 2006.gada maija izskatīšanai Saeimas komisijās tika iesniegts jauns grozījumu projekts. Latvija ir arī atjaunojusi savu klātbūtni Bernes konvencijā par literatūras un mākslas darbu aizsardzību (Bernes konvencija) un pievienojusies Romas konvencijai par izpildītāju, fonogrammu producentu un raidorganizāciju tiesību aizsardzību (Romas konvencija). Tomēr neizprotamu iemeslu dēļ jēdziens "autortiesības" Latvijā ir mazpazīstams, bet jēdziens "blakustiesības" bieži vispār nav pazīstams.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация