Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:703489
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 12 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Zinātnieki un speciālisti ilgstošu un kompleksu pētījumu rezultātā ir konstatējuši, ka gaisu piesārņojošās vielas negatīvi ietekmē cilvēka veselību. Ņemot vērā lielo cilvēka diennakts gaisa patēriņu (25 kg), jau niecīgi kaitīgo vielu daudzumi gaisā var ietekmēt cilvēka veselību. Viens no galvenajiem piesārņotājiem ir tieši autotransports.
Autotransporta radītais gaisa piesārņojums nokļūst atmosfēras piezemes slānī, tieši gājēju elpošanas zonā, ietekmējot visus elpošanas orgānus, kairinot acis un gļotādas, iedarbojas uz asins komponentiem, kā arī visos pārējos veidos, kas raksturīgi toksisko vielu iedarbībai.
Lielākā daļa no transporta radītā piesārņojuma ir slāpekļa oksīdi (NO, NO2, N2O5), oglekļa oksīds (CO), gaistošie organiskie savienojumi. Ogļūdeņraži, benzols, sēra dioksīds (SO2), formaldehīdi.
Negatīvu ietekmi uz cilvēku veselību atstāj arī tāds fakts, ka Latvijā automašīnu vidējais vecums ir aptuveni 15 gadi, un vecās mašīnas nav aprīkotas ar katalizatoriem – kā tas ir ar jaunajām mašīnām. Jo tieši jaunās automašīnas ar katalizatoriem ir mazākas piesārņotājas apkārtēja vidē nekā vecās automašīnas.
Motora izplūdes gāzu sastāvs ir stipri atkarīgs no braukšanas un motora darbības režīma, degvielas pieplūdes un kvalitātes. Tukšgaita un, braucot ar mazākiem motora apgriezieniem, izplūdes gāzēs ir vairāk oglekļa oksīdu un ogļūdeņražu.
Automobiļa naftas degvielas sastāvā ietilpst ogļūdeņradis, mazākos daudzumos – skābeklis, sērs. Ideālas degvielas sadegšanas rezultātā būtu jāizdalās sekojošām vielām: N2, CO2, H2O, taču reālos apstākļos tā nenotiek. Parasti izplūdes gāzes satur arī nepilnas sadegšanas produktus – oglekļa monooksīdu, ogļūdeņražus, aldehīdus, cietās oglekļa daļiņas, slāpekļa oksīdus, kā arī neorganiskos savienojumus – sēra anhidrītu, svina savienojumus.
Motora gāzu sastāvs lielā mērā ir atkarīgs no braukšanas ātruma, motora darbības režīma, degvielas pieplūdes un kvalitātes. Automašīnai darbojoties tukšgaitā un ar mazākiem motora apgriezieniem piesārņojums ir daudzreiz lielāks. 1.tabulā gāzu sastāvs, ko izdala mašīnas motors (The environment...).…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация