Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:903010
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.06.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Oficiālas prasības iekļaut Baltijas valstis Padomju Savienības sastāvā no komunistiskajām partijām izskanēja tikai pēc 1940. gada 14. – 15. jūnijā notikušajām vēlēšanām. 1940. gada 21. jūlijā, kad sanāca tā dēvētie tautas parlamenti, kļuva skaidrs, ka Maskavas patiesais mērķis ir anektēt Baltijas valstis un solījumi par demokrātiju un valstisko neatkarību nav nekā vērti. Igaunija, Latvija un Lietuva tika pasludinātas par sociālistiskām republikām un tika pieņemta deklarācija par valstu iekļaušanu PSRS sastāvā. Baltijas valstu aneksija noslēdza PSRS Augstākās Padomes pieņemtie likumi par to uzņemšanu Padomju Savienībā – Lietuva tika uzņemta 3. augustā, Latvija 5. augustā, bet Igaunija dienu vēlāk jeb 6. augustā. Līdz ar iekļaušanu PSRS Baltijas republikās iesākās straujš sovjetizācijas vilnis. Baltijas republiku augstākās padomes apstiprināja konstitūcijas, kas pārsvarā bija norakstītas no citu padomju republiku pamatlikumiem. Baltijā sākās valsts pārvaldes aparāta un citu jomu reorganizācija, par pamatu ņemot vispārējo PSRS paraugu. Vadošajos amatos tika iecelti gan vietējie iedzīvotāji, kas bija lojāli jaunizveidotajam režīmam, gan no Maskavas atsūtītie komunisti. Nomainīti tika arī vairums zemāka ranga ierēdņu – par pamatu tam kalpoja sociālā izcelsme vai iepriekšējā darbība. Baltijā komunistu 1940. g. jūnijā nebija daudz – pēc oficiāliem datiem Lietuvā bija 2000, Latvijā – 1000, bet Igaunijā tikai 150 komunisti. Jāņem vērā, ka Staļins arī īpaši neuzticējās vietējiem komunisma atbalstītājiem, līdz ar to vadošos amatus vai arī vadītāju vietnieku funkcijas brauca pildīt no Maskavas norīkoti cilvēki.
Pēc Otrā pasaules kara vispārējā sovjetizācija turpinājās ar jaunu sparu. Baltijā karš bija prasījis daudzas dzīvības, vairums iedzīvotāju bija izbraukuši no valsts un, lai kontrolēto birokrātisko aparātu, Maskava nereti dažādos amatos iecēla pat demobilizētos Sarkanās armijas karavīrus vai iebraukušos strādniekus, kuru izglītības līmenis un izpratne par notiekošo nebūt nebija augsta. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация