Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:296550
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.02.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Šobrīd Baltkrievija ir unitāra prezidentāla republika ar plašām prezidenta pilnvarām. Baltkrievijas Republika ir proklamēta ar Konstitūcijas 1.nodaļu. Vara valstī ir sadalīta starp likumdošanas, izpildvaru un tiesu varu. Ārvalstu pilsoņiem Baltkrievijas teritorijā ir tādas pašas tiesības un brīvības, kā Baltkrievijas pilsoņiem.
Prezidents
Prezidents saskaņā ar Konstitūcijas 3.nodaļu ir Baltkrievijas Republikas galva, Konstitūcijas un cilvēktiesību un brīvību garantētājs. Prezidents ir arī Baltkrievijas bruņoto spēku virspavēlnieks. Būtībā jebkurš Baltkrievijas pilsonis, kurš dzimis Baltkrievijā, ir vismaz 35 gadus vecs, ir tiesīgs vēlēt un dzīvojis Baltkrievijā vismaz pēdējos 10 gadus, var tikt ievēlēts par prezidentu. Prezidentu ievēlē Baltkrievijas pilsoņi vispārējās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās uz pieciem gadiem. Konstitūcija neatļauj vienai un tai pašai personai tikt ievēlētai par prezidentu uz vairāk kā diviem termiņiem. Baltkrievijas prezidentam konstitūcijas grozījumu (1996.g.) rezultātā ir piešķirta plaša vara. Prezidents ir tiesīgs nozīmēt un atlaist galvenās valsts amatpersonas (arī iecelt premjerministru), noteikt valdības sastāvu, nozīmēt un atlaist ministrus un citus valdības locekļus. Prezidents ir arī tiesīgs atcelt valdības izdotus tiesību aktus un izdot savus dekrētus un pavēles, kuriem ir likuma spēks.
Kopš 1994.gada 20.jūlija Baltkrievijas prezidents ir Aleksandrs Lukašenko.
Pirmās vēlēšanas notika 1994.gada 23.jūnijā un 10.jūlijā. Saskaņā ar 1994.gada konstitūciju nākamajām vēlēšanām bija jānotiek 1999.gadā, tomēr Lukašenko pagarināja termiņu līdz 2001.gadam ar 1996.gada novembrī notikušā referenduma palīdzību. Jaunās vēlēšanas notika 2001.gada 9.septembrī. Vēlēšanu rezultāti: Aleksandrs Lukašenko prezidenta amatā tika ievēlēts atkārtoti ar 75.6% balsu (otrs kandidāts bija Vladimirs Gončariks, kurš saņēma 15.4% balsu). Nākamajām vēlēšanām jānotiek 2006.gadā.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация