Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:629800
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 01.05.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Beļģija ir valsts, kas atrodas R-Eiropā. Robežojas ar Nīderlandi, Vāciju, Luksemburgu, un Franciju. ZR to apskalo Ziemeļjūra (krasta līnija 65,5 km). Galvaspilsēta Brisele. Platība 30528 km2. Administratīvais iedalījums – 9 provinces: Antverpene, Brabante, Eno, A – Flandrija, R – Flandrija, Limburga, Lježa, Luksemburga un Namīra. Vēl valsts iedalīta 3 reģionos – Flāmu, Valoņu un Briseles. Reģioniem ir sava autonomija savas teritorijas ietvaros.

2. Politiskais statuss un valsts iekārta

Pārmantojama konstitucionāla un parlamentāra monarhija. Tikai 1994.g. kļuva par federatīvu valsti.
Valsts galva ir karalis (pašlaik karalis Alberts 2., karalienes Paolas vīrs). Likumdošanas vara pieder karalim kopā ar parlamentu, ko ievēlē uz 4 gadiem. Izpildvara pieder karalim (viņš ieceļ valdību) vai arī notiek viņa vārdā – tiek realizēta caur ministriem. Parlamentārā sistēma divlīmeņu – pārstāvju palāta (212 deputāti) un senāts (182 senatori). Parlamentu ievēl iedzīvotāji.
Tiesu vara pieder tiesām un tribunālam. Tiesu sistēmā ietilpst augstākā tiesa, apelācijas tiesas, pirmās instances tiesas un miertiesneši.

3. Reljefs

Pēc reljefa Beļģiju iedala Zemajā Beļģijā, Vidusbeļģijā un Augstajā Beļģijā. Reljefs paaugstinās ZR – DA virzienā. Ziemeļjūras piekrastē ir kāpas, to augstums līdz 39 m. Kāpas un dambji aizsargā no paisuma ~15km plato, auglīgo polderu joslu (tā atrodas līdz 2m zjl.) . Uz D no tās – Flandrijas zemiene un Kampinas zemiene. (vid. augst. 50m vjl.), ko klāj bieza upju un jūras nogulumiežu kārta. Vidusbeļģijā viļņoti līdzenumi (augst. 80 - 180m). Augsto Beļģiju aizņem sens masīvs – Ardēni ar daudziem pakalniem (augst. virsotne – Botranžs 694m). Galējos DA – jūras smilšakmeņu un kaļķakmeņu grēdas (līdz 450m).
Māsas upes ieleja sadala Beļģiju divās daļās. Z daļā stiepjas līdzenas, auglīgas pļavas. D (Ardēnu kalni) ir kalnains, nabadzīga augsne.
Meži aizņem 17% teritorijas (pārsvarā lapu koku). Dabiskā veģetācija saglabājusies Ardēnos (tur izveidots nac. parks) un Kampinā (priežu meži, purvi). Flandrijai raksturīga bokāžu ainava (tīrumi mijas ar augļu dārzu un mežu joslām). Upju palienēs – pļavas.
Pārsvarā meža brūnās (Zemajā un Vidusbeļģijā), podzolētās (Kampinā), akmeņainas podzolētās velēnas augsnes (Ardēnos).
4. Klimats

Beļģija atrodas mērenajā klimata joslā, tāpēc vērojamas biežas klimata svārstības. Mērens jūras klimats. Pārsvarā mitri R un DR vēji. Vid. temp. janvārī – piejūras raj. 30C, centr. raj. 00C, Ardēnos –10C. Jūlijā 190C, Ardēnos 140C. Nokrišņu daudzums 700 – 900mm gadā, Ardēnos – 1250mm.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация