Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:264967
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.03.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Mūsdienās nieviens no mums nevar iztēloties būvniecības procesu bez, piedališanas tajā, tada populara un plaši izplatīta būvmatariala, kā betons.
Bet vai visi no mums apjēdz to lielu lomu , ko šīs kompozītmateriāls spēlē katrā dzīvē ?
Katru dienu, celotie no rīta, mēs sakam mūsus saskarsmi ar betonu. Tas veido mūsu mājas, ceļus, tiltus un beigu beigas visu mūsu infrastrukturu.
Statistika rada ka pasaulē uz vienu cilvēku pienakas viena tonna betona.
Kas tad ir tas betons un no kurienes tas nācis?
Betons ( no fr. Beton ) – būvmateriāls, makslīgs akmens, ko iegūst saistvielas (cementa), ūdens un pildvielu maisijuma cietešanas rezultatā. Atkarībā no maisījuma sastāvdaļām, sagatavošanas metodes un cietēšanas apstākļiem šis kompozītmateriāls var elastīgi mainīt savas īpašības.
Ielukojoties betona vēsturē var redzēt, ka šīs brinišķīgs būvmateriāls tika izmantots jau vairākus gadu tūkstošus pirms mūsu ēras
Pēc romiešu vēsturnieka Plīnija ziņām, betons izmantots jau 3600. g. p. m.ē., ceļot Krētas labirintu, akveduktus un ūdenstvertnes Grieķijā, kā arī 241. g. p.m.ē. uzsākot Lielā Ķīnas mūra celtniecību.
Betons ir izturējis solīdu laika pārbaudi un ir pelniti atzīts par visizplatitako materiālu pasaulē, uzreiz pēc ūdens.

Kā jebkuram materialam betonām piemīt savas īpašības. Pati svarīgākā no tam ir betona stiprība, t.i., spēja pretoties ārējiem spēkiem nesagrūstot. Tā pat kā dabiskais akmens, betons vislabāk jūtas spiedē, tā stiprība spiedē ir desmitreiz lielāka nekā stiepē.
Betona stiprības parbaudei, no tā izgatavo standarta kubiņu ar šķautnes garumu 15 cm, ja tas sabruks pie slodzes 80 tonnas, tad betona stiprība spiedē būs vienāda ar 20MPa. Pieņemts, ka betona stiprību visvairāk ietekme ūdens – cementa attiecība, iesaistītais gaiss, pildvielas, porainība un hidrotācijas ūdens.
Nakāma, bet nemazāk svarīga betona īpašība ir blīvums – materiāla masas attiecība pret tā tilpumu. Blīvums stipri ietekmē betona kvalitāti, tajā skaitā arī tā stiprību: jo augstāks betona blīvums, jo stiprāks ir betons. Betona blīvums ir atkarīgs no ūdens-cementa attiecības, pildvielam un plastifikatoru kladbutnes.
Ar betona blīvumu ir saistīta arī pretēja betona īpašība – porainība – poru tilpuma attiecība pret kopējo materiāla tilpumu. Betona poras, kā likums, parādās pie tā izgatavošanas: liekā ūdens iztvaikošanas rezultātā, kas nav piedalījies ķīmiskajās reakcijās ar cementu pie tā sacietēšanas.
Lai arī cik blīvs nebūtu betons, tajā vienmēr ir poras!…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация