Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:798891
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.06.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Bezdarba jēdziens    4
1.1.  Bezdarba veidi    5
2.  Nodarbinātības Valsts Aģentūra (NVA)    8
2.1.  Nodarbinātības valsts aģentūras vēsture    9
3.  Iedzīvotāju iedalījums    10
4.  Bezdarbnieks    10
4.1.  Darba meklētājs    13
5.  Bezdarba līmenis    15
6.  Elejas pagasta ekonomiskās situācijas raksturojums    17
7.  Modulārā apmācība- viena no iespējām bezdarba samazināšanai    20
8.  EURES Latvijā- Jaunas iespējas darba tirgū Eiropā    21
  Secinājumi    23
  Izmantotā literatūra    24
Фрагмент работы

Pašreizējos ekonomiskajos apstākļos cilvēki bieži vien ir spiesti meklēt vai mainīt darbu gan nepietiekamas kvalifikācijas dēļ, gan minimālas darba atalgošanas dēļ. Ļoti lielas grūtības atrast darbu ir nekvalificētiem bezdarbniekiem. Taču patreiz Nodarbinātības valsts aģentūra bezdarbniekiem un darba meklētājiem piedāvā ļoti lielas iespējas gan izglītošanās jomā, gan iespēju atrast darbu Latvijā vai Eiropas ekonomikas zonas valstīs.
Darba mērķis bija noskaidrot un izpētīt reālo bezdarba situāciju Elejas pagastā. Salīdzināt un attēlot pa gadiem kā ir mainījusies bezdarbnieku situācija Elejas pagastā. Kas ir noteicošais patreizējā bezdarba situācijā Elejā.
Vēlējos arī izskaidrot, jēdzienu- bezdarbs un bezdarbnieks, lai ikvienam būtu skaidrs, ka bezdarbnieks - ka tā nav tikai iespēja saņemt bezdarbnieka pabalstu. Tā ir arī iespēja izglītoties, pārkvalificēties, atrast sev piemērotu un interesējošu darbu. Jo bezdarbs - tā vairs nav tikai vecāku cilvēku problēma, arī jauniešu vidū ir ļoti daudz bezdarbnieku.
Šie mērķi darbam izvirza sekojošus uzdevumus: apzināt un izpētīt speciālo literatūru, izpētīt reālo Elejas pagasta situāciju, veicot pārrunas ar Nodarbinātības valsts aģentūras Jelgavas filiāles Elejas sektora vadītāju Liliju Vanagu. Vēlējos uzzināt cik daudz cilvēku ir izmantojuši Nodarbinātības valsts aģentūras piedāvātās iespējas izglītoties un cik cilvēki pēc tam ir atraduši darbu. Kā arī nointervēt ZS „Lielkļaviņas” īpašnieku, un noskaidrot vai viņu saimniecībā darbaspēka daudzums ir mainījies laika gaitā un kādēļ.
Šis zinātniski pētnieciskais darbs ir sadalīts 8 nodaļās. Pirmajā nodaļā ir paskaidrots, kas ir bezdarbs tā veidi: frikcionālais, strukturālais, cikliskais, sezonālais, daļējais, slēptais un agrārais bezdarbs. Otrajā nodaļā ir aprakstīts ar ko nodarbojas Nodarbinātības valsts aģentūra, un tās vēsture. Trešajā nodaļā apskatīts iedzīvotāju iedalījums ekonomiski aktīvajos un neaktīvajos. Ceturtajā nodaļā izklāstīts jēdziens- bezdarbnieks, un visi no tā izrietoši pienākumi un iespējas. Savukārt piektā nodaļā apskatīts jēdziens- bezdarba līmenis, un kas to veido. Sestajā nodaļā apskatīta Elejas pagasta ekonomiskā situācija un darba iespējas. Septītajā nodaļā aprakstīts par modulāro apmācību- par iespējām uzlabot darba tirgum nepieciešamās pamatprasmes un iemaņas, bet astotajā nodaļā- EURES- par jaunām darba iespējām darba tirgū Eiropā.
Ja darbaspējīgi, atbilstošas kvalifikācijas strādnieki par atbilstošu samaksu nevar atrast darbu, tad šādu situāciju ekonomikā sauc par bezdarbu.
Bezdarba galvenais cēlonis kopumā ir darba meklētāju nespēja piedāvāt darba tirgum pieprasītā veida un atbilstošas kvalitātes darba spējas.
Bezdarbs atstāj nopietnas un dažkārt pat postošas ekonomiska un sociāla rakstura sekas, kuras skārušas gan atsevišķus cilvēkus, gan sabiedrības.

Bezdarbs ir saistīts ar pieprasījumu un piedāvājumu un tur, kur eksistē darba tirgus, eksistē arī bezdarbs jeb nenopirkts darbaspēks un tas pastāv visās brīvā tirgus ekonomikas valstīs. Tirgus ekonomikas valstīs darbaspēks, tāpat kā patēriņa priekšmeti, tiek pirkts un pārdots tirgū.

Latvijā pēdējo desmit gadu laikā ir notikušas lielas pārmaiņas visās dzīves jomās, tai skaitā arī valsts ekonomiskajā un politiskajā dzīvē. Pēc neatkarības iegūšanas Latvijā notika pakāpeniska pāreja uz tirgus ekonomiku, taču līdz ar šīm pārmaiņām rodas arī jaunas problēmas, kas līdz šim Latvijā nebija pazīstamas. Tā tirgus ekonomikas apstākļos rodas viena no galvenajām tirgus ekonomikas problēmām - bezdarbs, kas ir viena no galvenajām problēmām un makroekonomiskās nestabilitātes rādītājs. Bezdarbs, ko Latvijas iedzīvotāji līdz neatkarības gadiem nepazina, šobrīd ir kļuvis par ļoti aktuālu tēmu ikvienam valsts iedzīvotājam, jo šajos mainīgajos laikos ir grūti paredzēt kādas problēmas var rasties. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация