Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:242081
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Biocenoze ir savstarpējā mijiedarbībā esošu un vienā vidē mītošu populāciju kopums. Biocenozēm ir ļoti dažāds lielums. Jebkuras biocenozes robežas zināmā mērā ir nosacītas.
Biocenozes var salīdzināt, izmantojot divus parametrus – biocenozes sugu sastāvu un daudzveidību jeb diversitāti. Biocenozes sugu sastāvu uzzina, saskaitot sugas biocenozē. Tikai tad, kad ir noskaidrots sugu sastāvs, var sākt novērtēt arī daudzveidību, jo tā ietver gan sugu skaitu, gan katras sugas īpatņu daudzumu. Jo lielāka daudzveidība, jo lielāks būs sugu skaits un sugu izplatība būs vienmērīgāka.
Sugu noteikšanai un izpētei kā kritērijus parasti izmanto morfoloģiskās, ģenētiskās un citoloģiskās, ģeogrāfiskās un ekoloģiskās, fizioloģiskās un bioķīmiskās atšķirības.
Morfoloģiskais kritērijs norāda, ka sugas diezgan droši var atšķirt pēc ārējām, morfoloģiskām pazīmēm. Taču nereti sastopamas tā saucamās dvīņu sugas ar atšķirīgu hromosomu skaitu un DNS sastāvu, kuras praktiski nav iespējams atšķirt tikai pēc morfoloģiskām pazīmēm vien. Dvīņu sugas aprakstītas kukaiņiem (piemēram, malārijas odam aprakstītas sešas dvīņu sugas), putniem, abiniekiem, rāpuļiem, arī zīdītājiem (sīkajiem grauzējiem). Šādu sugu atšķiršanai izmanto citus kritērijus.
Ģenētiskais kritērijs ir sugas kopējais genofonds, kura kopību uztur krustošanās starp sugas īpatņiem. Dabā pastāv likumsakarība: sugu ģenētiskā izolācija pieaug, paaugstinoties dzīvo būtņu organizācijas līmenim Augu valstī paretam sastopami ne tikai starpsugu, bet arī dažādu ģinšu hibrīdi. Taču atšķirīgu sugu zīdītāji ne tikai nehibridizējas savvaļā, bet, pat mākslīgi sakrustoti, rada dzīvotnespējīgus vai arī neauglīgus pēcnācējus.
Citoloģiskais kritērijs nosaka pēc hromosomu skaita, to formas. Izmantot grūti, jo arī vienas sugas dažādiem īpatņiem ir atšķirīgs hromosomu skaits.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1204094
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация