Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:873632
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.03.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Cilvēkam vienmēr ir bijusi nepieciešamība izmantot enerģiju, lai sagatavotu ēdienu, sasildītu mājokli un izmantotu transportu. Pēdējo 50 gadu laikā enerģijas izmantošanas apjoms mūsu labklājībai un priekam ir strauji audzis. Tas ir radījis lielākas ērtības, taču reizē - arī nopietnu ietekmi uz vidi. Pateicoties ekonomikas attīstībai cilvēks savām vajadzībām izmanto arvien vairāk ierīču, kas visas kopā patērē daudz enerģijas. Visbiežāk kā izejvielas kurināšanai, transportam, elektrības ražošanai izmanto naftu, dabasgāzi, ogles, radioaktīvos elementus un citus derīgos izrakteņus, tomēr katram ir skaidrs, ka agrāk vai vēlāk tie beigsies. Tāpēc man gribētos ticēt, ka pēc dažiem gadu desmitiem pašreizējo naftas magnātu vietā varētu nākt zemnieki un mežu īpašnieki.
Sakarā ar to, ka no enerģijas patēriņa ir atkarīga cilvēka dzīve, nav iespējams atteikties no dabas dotajiem materiāliem, tomēr nākotnē būs jāizmanto tikai tā enerģija, kas iegūta no atjaunojamiem resursiem. Mūsdienās cilvēks zina, ka visi enerģijas avoti ietekmē vidi. Lai mazinātu tai radīto kaitējumu, pasaulē būtu jāpatērē mazāk enerģijas, nekā pašlaik No ekoloģiskajiem izejmateriāliem patreiz visplašāk tiek izmantots koks kā kurināmais māju apsildīšanai un upes kā hidroelektrostaciju pamats. Cits enerģijas avots ir saules gaisma, kas tiek izmantota kalkulatoru un citu ekonomisku ierīču darbināšanai. Var pieminēt arī vēja dzirnavas kā elektrības ģeneratorus.

Jau gadiem tiek izplatīts apgalvojums, ka naftas krājumi pasaulē beigsies pēc piecdesmit gadiem. Tas ir rosinājis inženierzinātniekus izstrādāt alternatīvos degvielas veidus, jo pārvietoties ar mehāniskajiem transporta līdzekļiem cilvēcei vajadzēs arī pēc vairākiem gadu desmitiem. Patlaban par perspektīvāko attīstības virzienu tiek dēvēta biodegvielas ražošana no atjaunojamiem enerģijas resursiem – koksnes un lauksaimniecības produktiem.
Arī Latvijai šis “bums” nav gājis secen. Tiek izcīnītas karstas diskusijas par biodegvielas nepieciešamību, lietderību un izmaksām. Šā gada sākumā Ministru kabinets izskata pēdējo biodegvielas ražošanas un izmantošanas programmu. Līdz ar to programma varētu tikt pieņemta, ierindojot Latviju valstu pirmrindnieču skaitā, kurās liela uzmanība tiek pievērsta tīras vides saglabāšanai.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация