Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:763630
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.07.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads    3
2.  Birokrātijas rašanās un būtība    4
3.  Ķīna kā birokrātijas šūpulis    6
4.  Krievu birokrātisma vēsturiskās formas    9
5.  Birokrātisma kultūra    11
6.  Birokrātijas intereses un pretrunas    12
7.  Birokrāttija un demokrātija. Demokrātiskā pārvaldes aparāta veidošanās Latvijā    14
8.  Dažas interesantākās tēzes no Maksa Vēbera “Birokrātijas teorijas”    16
9.  Nobeigums    18
10.  Izmantotā literatūra    19
Фрагмент работы

Mūsdienu valsts pārvaldīšana ir ļoti sarežģīts process, kas prasa zināmas iemaņas, bet galvenokārt speciālas zināšanas šajā jomā. Jebkurā valstī likumus un politiku realizē dažādi departamenti, aģentūras, biroji un citas valsts pārvaldes struktūrvienības, kuras visas kopā ir pazīstamas kā birokrātija. Jau daudzus gadsimtus birokrātija ir spēlējusi nozīmīgu lomu politikā un politiķiem vienmēr ir bijis grūti saglabāt kontroli pār ierēdņiem.
Birokrātija bieži vien izmanto valdošo šķiru savstarpējās pretrunas. Savā galējā izpausmē birokrātija cenšas pakļaut gan visas sabiedrības, gan arī pilsoņu personisko dzīvi totālai birokrātiskai uzraudzībai un pārvaldei. Pārvaldīšana ar birokrātijas palīdzību ir birokrātisks pārvaldes veids – birokrātisms. Birokrātisms plašākā nozīmē parasti rada arī birokrātismu šaurākā nozīmē – birokrātisku lietvedību. Birokrātiskas pārvaldes veids parasti ir birokrātiskas lietvedības cēlonis.
Birokrātiskā pārvaldes veida konkrētā izpausme var būt ļoti dažāda un ir atkarīga no daudziem faktoriem, to skaitā arī no tradīcijām, kas izveidojušās vēstures gaitā. Taču birokrātisms ir un paliek nopietna problēma. Daudzi rietumu sociologi uzskata to par 20.gs.problēmu.
Birokrātiskais valdīšanas veids gandrīz vienmēr izraisa veselu virkni nevēlamu parādību, to skaitā iniciatīvas nomākšanu ražošanas attiecībās arī bremzēšanu. Lai nostiprinātu savu varu birokrātija cenšas paplašināt pārvaldes aparātu, izveidojot to par visaptverošu, maksimāli centralizētu sistēmu. Tā visādā veidā cenšas atbrīvoties no jebkādas kontroles. Pārvaldīšana un ar to saistītās manipulācijas birokrātijas acīs pārvēršas par kaut kādu patstāvīgu vērtību. Rosīšanās visapkārt ir tukša un neauglīga. Ikviena sabiedrība lieto visdažādākos līdzekļus, lai iegrožotu birokrātijas visspēcību un pārmērīgo patstāvību. Visvarenākais līdzeklis valdošās šķiras rokās ir varas un gara norobežošanās, kas izpaužas konfliktā starp birokrātiju un inteliģenci. Inteliģenci var raksturot kā sabiedrības slāni, kurš sastāv no garīgā darba darītājiem.
Ikdienā ar vārdiem birokrātija un birokrāts mēdz negatīvi raksturot darba stilu. Taču šie vārdi kā zinātniski termini apzīmē nepieciešamu parādību, bez kā sabiedrība nespētu normāli funkcionēt un attīstīties.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,48 €
Комплект работ Nr. 1219246
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация