Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:335313
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.12.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Kas ir birokrātija, birokrātisms un birokrātiska organizācija?    4
  Makss Vēbers un birokrātija    7
  Birokrātijas pretrunas, to risināšana    9
  Maksa Vēbera kritika    11
  Nobeigums    12
  Literatūras saraksts    13
Фрагмент работы

Ievads
Mūsdienās mēs arvien biežāk saskaramies ar jēdzienu „birokrātija”. Tā kā mēs visi dzīvojam vienā kopīgā sabiedrībā un apvienojamies noteiktās organizācijās, mūs visus lielākā vai mazākā mērā var skart birokrātija.
Vārds „birokrātija” 18.gs. sākumā Rietumeiropā ir cēlies no vārda „birojs”. Oriģinālā franču valodas nozīmē „bureau” bija rupjš vilnas audums solu pārklāšanai. Termins „birokrātija” plašāk tika lietots pirms 1789.gada franču revolūcijas un pamazām tas izplatījās arī citās valstīs. Grieķu piedēklis „kratia” jeb „kratos” nozīmē „spēku” jeb „varu”. Jebkurā gadījumā, birokrātija pastāvēja jau sen pirms šī vārda izgudrošanas. Ķīniešu Sungu dinastija, piemēram, izveidoja centralizētu birokrātiju, kurā ietilpa tikai izglītotas civilpersonas.
Dzirdot šo vārdu- birokrātija, lielākoties tas asociējas mums ar kaut ko negatīvu. Mēs visi izsecinām tādu viedokli no pašu pieredzes, jo kam tad nav gadījies ilgu laiku stāvēt rindā pie kāda valsts ierēdņa, lai nokārtotu savas neatliekamās, svarīgās darīšanas. Kam tad nav gadījies skraidīt no viena kabineta uz otru, jo no bezgalīgās pienākumu sadales starp ierēdņiem galu galā cilvēks ir izmisumā, nezinot pie kā tad var vērsties, lai atrastu atbildi uz viņu interesējušo jautājumu. Tātad birokrātija var izraisīt daudzas problēmas valsts pārvaldē. Ar birokrātiju ikdienā bieži vien tiek saprasts neizdarīgums, gausums, pārmērīgs formālisms, piešķirot jēgu tādiem izteicieniem kā “viņš ir galīgi birokratizējies ( -usies)” vai arī “ šī ir birokrātiska iestāde”. Iespējams, ka tieši tādas asociācijas ar vārdu ,, birokrātija” lielākajai daļai cilvēku var rasties.
Pēc mūsu domām lielākajā mērā organizācijās birokrātija lielākoties izpaužas tieši tās negatīvajā aspektā - par to liecina gan mūsu personīgā pieredze, gan arī dzīves realitāte. Taču lai plašāk iepazītu ko tad īsti nozīmē birokrātija, un kādas tad funkcijas ir attiecināmas uz šo jēdzienu mēs izvēlējāmies tieši šo referāta tēmu.
Vēlamies uzzināt arī kādas ir birokrātijas pozitīvās un negatīvās puses, kur visspilgtāk izpaužas birokrātijas pazīmes.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация