Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:953710
 
Оценка:
Опубликованно: 10.09.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Biržu vēsturiskā attīstība    3
  Eiropas vērtspapīru tirgus lielākie dalībnieki    5
  Eiropas biržu kopējās intereses    7
  Secinājumi    8
  Izmantoto informācijas avotu saraksts    9
Фрагмент работы

Biržu aizsākumi parasti tiek saistīti ar divām vietām — 12. un 13. gadsimta Itālijas pilsētām un Beļģijas (Flandrijas) pilsētu Brigi.
Par vārda "birža" (bourse) izcelsmi gan vēl vēsturnieki strīdas. Daži to saista ar latīņu valodas vārdu bursa, kas nozīmē — ādas soma, bet citi — ar tirgotāju un patri­ciešu ģimeni Brigē Van der Buersi. Bet, lai arī kādas būtu vēsturnieku šaubas par vārda izcelsmi, valda uzskats, ka pirmais vērtspapīru tirgus kā institūcija izveidots Brigē 1409. gadā. Pēc tam sekoja cita ostas pilsēta Antverpene 1460. gadā un drīz arī Francijas pilsēta Liona. Antverpenē 1531. gadā tika uzbūvēta speciāla biržas ēka, kurā tirgoja un mainīja gan papīra, gan metāla naudu.
Pirmais publiski emitētais vērtspapīrs tiek saistīts ar 14. gadsimta Venēciju. Venē­cijas pārvaldītāji izlaida parādzīmes, lai iegūtu līdzekļus pilsētas parāda atmaksai kaimiņ­valstīm.
No 1531. līdz 1631. gadam biržas kā organizētas institūcijas attīstījās visā Rietum­eiropā. Tika tirgoti gan vērtspapīri, gan arī dažādas preces. Bet par moderno biržu aizsācēju mēdz uzskatīt Amsterdamas biržu, kurā sāka lietot modernas tirdzniecības un spekulācijas metodes. Tas veicināja tālāku tirgus attīstību un jaunu biržu izvei­došanos — 1739. gadā radās Berlīnes birža, 1745. gadā — Londonas Graudu birža, 1792. gadā — Ņujorkas birža. [34] Krievijā pirmā birža tika izveidota jau 1703. gadā pēc cara Pētera I pavēles Sanktpēterburgā, bet otra birža — 1796. gadā Odesā. Fondu biržas Krievijā parādījās 19. gadsimta 60. gados, no tām vislielākā bija Sanktpēterbur­gas Fondu birža, kura tika nodibināta 1900. gadā. Pirmās Krievijas biržas bija valsts iestādes. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация