Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:154066
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.09.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 17 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Biškopības vēsture un attīstība Latvijā    4
1.2.  Biškopības regulējošā likumdošana    8
2.  Biškopības nozīme tautsaimniecībā    10
3.  Pieprasījums un piedāvājums    11
4.  Biškopības produkti un ražība    14
4.1.  Bišu produkti mūsu ikdienā    19
5.  Produkcijas ražošanā nepieciešamie resursi un to izmantošana    20
6.  Ieņēmumi un izmaksa    22
7.  Medus virzība tirgū    24
7.2.  Medus imports    26
7.3.  Medus eksports    28
8.  Biškopības attīstības perspektīvas    29
  Secinājumi un priekšlikumi    33
  Izmantotās literatūras saraksts    35
Фрагмент работы

Bišu dzīve ir ārkārtīgi interesanta. Lai kur dzīvotu cilvēks - laukos vai trokšņainā pilsētā, ja viņš mīl dabu un spēj izprast tās skaistumu, viņš nevar palikt vienaldzīgs pret šiem apbrīnojamajiem spārnaiņiem.
Biškopība ir ļoti svarīga lauksaimniecības ražošanas nozare, kas cieši saistīta ar citām lauksaimniecības nozarēm. Bites ievāc dabas bagātību no augiem – nektāru un ziedputekšņus. Daļu no tiem bites izlieto savam uzturam, bet daļu pārstrādā un ražo biškopības produkciju – medu, ziedputekšņus, kā arī citus bišu produktus. Šai produkcijai ir liela nozīme iedzīvotāju uzturā, rūpniecībā un medicīnā.
Medus ir viens no pirmajiem salduma produktiem, ko senatnē izmantoja gan dabiskā veidā, gan arī dažādu ēdienu un dzērienu gatavošanai.
Par bitēm ir rakstīts un un tās apdziedātas kopš sirmas senatnes. Tomēr, jāpiebilsts, kaut gan cilvēce par bitēm interesējas ļoti sen, tomēr ik gadus mēs uzzinām un atklājam par tām arvien kaut ko jaunu un jaunu.
Senas tautas bites uzskatīja par tikumības, kārtības, saudzības, čakluma simbolu. Bites vel līdz šim laikam nodarbina prātus zinātniekiem , praktiķiem un visiem tiem, kas mīl dabu un māk novērēt tās skaistumu.
Kursa darba tēma ir “Biškopības ekonomika”.
Darbs ir izstrādāts ar mērķi izpētīt biškopības nozares ekonomiku.
Darba uzdevums ir, iepazīsties ar dažāda veida publikācijām un materiāliem, izpētīt biškopības nozares pirmsākumus, pastāvošo tirgu, likumdošanu, kā arī biškopības vietu tautsaimniecībā. Produkcijas ražošanu, realizāciju un izvērtēt, kādas ir biškopības nozares attīstības perspektīvas.
Praktiski neiespējami ir notiek to brīdi, kad pirmoreiz krustojās cilvēka un bišu takas. Tāpat ir atšķirīgi viedokļi pat to, vai mūsu sencis tālajā pagātnē vispirms nogaršoja medu vai sarūgušu medus ūdeni, ko mūsdienās dēvē par medalu.
Vissenākās liecības par cilvēku nodarbošanos ar medus izņemšanu no bišu ligzdas varam ieraudzīt senos zīmējumos uz alu sienām Āfrikā un Spānijā.
Aptuveni 6000 gadus pirms mūsu ēras izdarīti vissenākie pagaidām zināmie zīmējumi uz sienas kādā alā – Grotto de la Arana –Zirnekļa ala, kura atrodas Spānijas Austrumos. Zīmējumā attēlots, kā cilvēks izņem medu no koka dobuma vai klints iedobes.
11.-13.gs. Tērvetes pilskalnā atrastas vasks uz bišu šūnas ar periem. Šeit pat minēts, ka 1206. gadā lībieši par sodu Kaupo kā atkritējam iznīcināja bišu kokus un kas ir bijis viens no nežēlīgākajiem atriebības veidiem.
16.gs. dravas sāk ierīkot māju tuvumā bluķu stropos. Mežs bija kļuvis par muižnieku īpašumu un meža dravniekiem par dorēm vajadzēja maksāt nodevu.
Meža dravniecība sākot ar 16.gs. beigām Vidus Eiropā sāka pagrimt. Viens no iemesliem – Trīsdesmit gadu karš, kas nodarīja lielus postījumus saimnieciskajai dzīvei vispār un skara arī biškopību. Vēsture liecina, ka biškopība ir tā lauksaimniecības nozare, kurai ir miers vajadzīgs pirmām kārtām. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация