Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:999172
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.06.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Bites parasti dzīvo saimēs - ap desmit tūkstošiem īpatņu vienkopus. Saimē parasti ir viena auglīga mātīte - bišu māte, bet visas pārējās ir neauglīgas mātītes - darba bites. Vasaras periodā saimē ir arī daži simti tēviņu jeb tranu.
Kā notiek saimes attīstība?
Bišu māte kopā ar tēviņiem izlido no stropa īpašā kāzu lidojumā. Trans, kas apaugļojis māti, nobeidzas tūlīt, pārējie dzīvo 2 līdz 3 mēnešus, un vasaras beigās bites padzen tos no stropa.
Pēc kāzu lidojuma bišu māte katrā izvilktajā kāres šūnā iedēj pa oliņai (tā viņa turpina dēt visu savu mūžu). Vasarā māte izdēj 1200 - 1500 oliņu diennaktī. Oliņas ir divējādas: apaugļotas un neapaugļotas. No neapaugļotajām izaug trani, bet no apaugļotajām - darba bites un mātes. Kāpuru šūnas ir trejādas: pašas mazākās - darba bitēm, prāvākās - traniem, bet īpaša veida - mātēm.
Aptuveni pēc 3 dienām no olas izšķiļas bezkājaini, akli kāpuri - cirmeņi, kurus darba bites baro ar peru pieniņu (īpašu mutes dziedzeru sekrētu), vēlāk ar peru pieniņa, medus un ziedputekšņu maisījumu. Vēl pēc 5 - 6 dienām darba bites ar vasku aizvāko cirmeņu šūnas. Cirmeņi sāk iekūņoties un pārvēršas kūniņās, tad tie pakāpeniski kļūst tumšāki. Vispirms kļūst atšķiramas acis, pēc divu va triju nedēļu laikā no kūniņas iznāk jauna bite. Visa tās attīstība ir ilgusi 21 dienu.
Apaugļotās oliņas ir vienādas, taču dažos gadījumos no tām izaug auglīgas mātes, visos pārējos - darba bites. Viss atkarīgs no tā, kādos apstākļos attīstījies kāpurs - cirmenis, kādā šūnās tas atradies un ar kādu barību ēdināts. Mātes cirmenis visu laiku saņem īpašu barību - peru pieniņu un atrodas plašā šūnā. Darba bites cirmenis atrodas nelielā šūnā un tikai pirmajās dienās saņem izlases barību - peru pieniņu.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −0,98 €
Комплект работ Nr. 1171615
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация