Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:977914
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.06.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Brīvības atņemšana - soda attīstības vēsture   
3.  Brīvības atņemšana uz noteiktu laiku   
4.  Brīvības atņemšana uz visu mūžu   
5.  Cietumu veidi, kuros izcieš brīvības atņemšanas sodu   
5.1.  Slēgta tipa   
5.2.  Daļēji slēgta tipa   
5.3.  Atklātais un audzināšanas iestāde nepilngadīgajiem   
6.  Brīvības atņemšanas soda īpatnības nepilngadīgajiem   
Фрагмент работы

Kad cilvēki sāka veidot kopienas, kā sabiedrības formācijas, parādījās arī noteiktas uzvedības normas. Dzīvojot sabiedrībā , mums šīs normas ir jāievēro. Tās nosaka un līdzsvaro mūsu tiesības un pienākumus. Tiesību normas nosaka robežu starp ik viena indivīda tiesībām un pienākumiem, neļaujot pārkāpt tās un iejaukties cita cilvēka tiesību sfērā, nodarot pāri cilvēkiem.
Minēto normu pārkāpums ikreiz izjauc sociālajā vidē nodibināto taisnīgumu. Ja kāds izmanto tiesības, kuru viņam nav, viņš ierobežo cita tiesības, atņem tās. Soda uzdevums ir atjaunot sociālo taisnīgumu, pārtraucot situāciju, kad mūsu tiesības kāds ir patvaļīgi piesavinājies, ļaut atgūt zaudētās tiesības un likt saprast pārkāpējam, ka šāda rīcība nav pieļaujama.
Tomēr sodam nedrīkst būt atriebības rakstura. Valsts vārdā piemērojot sodu, tiesa atjauno likumpārkāpuma dēļ izjaukto līdzsvaru – sociālo taisnīgumu. Tas raksturo attīstītu un organizētu sabiedrisko iekārtu un ir tiesiskas valsts pamatā.
Sods var būt dažāds, un tas tiek piešķirts, izvērtējot likuma pārkāpuma bīstamību. Ja sods ir bargāks un neatbilst likuma pārkāpuma nodarītajam smagumam, tad ar tā piemērošanu netiek atjaunots sociālais taisnīgums, - to ar savas varas pārstāvju starpniecību ir izjukusi pati valsts. Tāpēc atbilstoša soda izvēlei ir liela nozīme.
Pēc nāves soda atcelšanas visbargākais sods mūsu krimināllikumā ir brīvības atņemšana. Šobrīd Latvijā pēc ieslodzīto skaita ieņem vienu no vadošajām vietām Eiropā – 360 ieslodzīto uz 100 000 iedzīvotājiem.

Autore kursa darba tematu “ Brīvības atņemšana” izvēlējās, jo
Kursa darba mērķis ir izpētīt bēdīgo situāciju brīvības atņemšanas iestādēs un audzināšanas iestādēs nepilngadīgajiem.
Lai sasniegtu noteikto mērķi, tika izvirzīti sekojoši uzdevumi :
1)Iepazīties ar brīvības atņemšanas soda attīstības vēsturi Pasaulē;
2)izpētīt brīvības atņemšanas iestāžu problēmas;
3)iepazīties ar brīvības atņemšanas soda īpatnībām nepilngadīgajiem

Kursa darbs pamatā balstās gan uz teorētisku, gan uz praktisku informāciju. Teorētiskajā daļā darbā tika izmantota literatūra gan no grāmatām, gan no periodiskiem izdevumiem, savukārt praktiskajā daļā tika izmantoti jaunākie dati no Ieslodzījumu vietu pārvaldes.




1. Brīvības atņemšana kā soda attīstības vēsture Pasaulē

Sodam bija izteikts atriebības un iebaidīšanas raksturs, turklāt sabiedrības attīstības pirmsākumos tam bija krasa privāta daba, jo valstiski veidojumi, kas varētu uzņemties noziedzības apkarošanu sabiedrības interesēs, vēl nepastāvēja. Cietušajam vai tā radiniekam vajadzēja uzņemties savdabīgu tiesas spriešanu saskaņā ar vienkāršo Mozus krimināltiesisko postulātu. Vēlāk, kad radās nauda vai tās ekvivalenti, piemēram, 10 vērši par slepkavību, cietušie apsvēra, vai izdevīgi norēķināties pēc principa “ aci pret aci, zobu pret zobu”.
Sodu izpildi maz izmainīja arī valsts rašanās, kas tomēr sāka uzņemties tiesas spriešanu it kā visas sabiedrības labā. Atriebības un iebaidīšanas ideja cīņā pret noziedzību saglabājās vēl ilgi, nereti pieņemot izsmalcinātas un briesmīgas formas. Krustā sišana, noziedznieka kropļošana un pēc tam nogalēšana tirgus laukumā, inkvizīcijas pagrabi un sārti- visas šīs šaušalīgās izdarības kalpoja eventuālo noziedznieku iebaidīšanai (negatīva ģēnerālā prevencija); tām vajadzēja uzskatāmi parādīt, ka justīcija bargi atmaksā par noziegumu.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,48 €
Комплект работ Nr. 1154273
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация