Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:682472
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.06.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 15 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Brīvības atņemšanas iestāžu attīstība līdz Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas    5
1.1.  cietumu attīstības gaita pasaulē    5
1.2.  cietumu attīstība Latvijas teritorijā    9
2.  Reformas procesa etapi kriminālsodu izpildes jomā un brīvības atņemšanas iestāžu pielāgošana cilvēktiesību standartiem    18
2.1.  No 1990.gada 4.maija līdz 1994.gada beigām    18
2.2.  No 1994.gada beigām līdz 1999.gadam    19
2.3.  No 1999.gada 1.aprīļa līdz 2005.gadam    23
  Nobeigums    38.lpp.
  Izmantotā literatūra    39
Фрагмент работы

Cilvēces sadzīves vēsturē ir bijuši dažādi etapi sodu sistēmas evolūcijā. Tā bija asinsatriebība, kas vēlāk pārgājusi valsts sankcionētā slepkavībā – nāves sodā. Tie bija miesas sodi, kā arī goda un tiesību atņemšana, kas paredzēja vainīgā pazemošanu kā savās tā arī citu acīs. Plaši pielietoja dažāda veida mantas piedziņu. Tomēr pats izplatītākais soda veids kļuva brīvības atņemšana.
Tajā pašā laikā Senajā Ēģiptē, Ķīnā un citās austrumu zemēs jau pirms mūsu ēras bija pazīstami cietumi, bet tie nebija soda izpildes iestādes mūsdienu izpratnē, jo brīvības atņemšanu kā kriminālsoda veidu tā laika likums vispār neparedzēja. Salīdzinot ar mūsdienu brīvības atņemšanas iestādēm, tos nosacīti drīzāk varētu uzskatīt par izmeklēšanas izolatoriem – īsto vai šķietami vainīgo ieslodzīja, lai pēc tam izvestu tirgus laukumā un publiski sodītu ar kādu no tiem drausmīgajiem miesas sodu veidiem.
Sods ar brīvības atņemšanu – kā viens no sodu veidiem – ir valsts institūciju reakcija uz noziegumu, liekot vainīgajam ciest nebrīvē un neļaujot brīvi rīkoties ar katra cilvēka otru augstāko sociālo vērtību – brīvību, kā arī atlīdzināt nodarīto zaudējumu.
Cietums ir sabiedrības modelis, tas ir dinamisku pārmaiņu process ar kopsakarībām, kuras ir raksturīgas sabiedrībai kopumā. Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Vinstons Čērčils šai sakarā izteicies dziļi filozofiski: „Parādiet man jūsu cietumus, un es daudz ko pateikšu par demokrātiju jūsu valstī”. Attīstoties pilsoniskai sabiedrībai, pieaugs atbildība par līdzcilvēkiem, ar tiem, kuri pret sabiedrību izturējušies noziedzīgi un ir saukti pie kriminālatbildības.
Mūsdienu zinātne un prakse ir atradusi maz pierādījumu tam, ka ievietošana labošanas institūcijā dod labākus rezultātus salīdzinājumā ar neievietošanu. Daudzas nelabvēlīgas ietekmes uz indivīdu, kas liekas neizbēgamas jebkurā labošanas iestādes vidē, nevar neitralizēt ne ar iekšējo kārtību, ne ar resocializācijas programmām. Īpaši tas attiecas uz pusaudžiem, kuri viegli pakļaujas negatīvām ietekmēm.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1192898
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация