Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:944620
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.11.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 16 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
Budisma vēsture    4
1.1  Kas ir Buda (9. attēls)?    5
1.2  Budas mācība    6
1.3  Budas zīmes, pozas un žesti    8
1.4  Citas Budas un Bodhisatvas    8
Tibetas budisms    10
Japānas budisma jeb dzenbudisma vēsture    11
3.1  Dzenbudisms šodien    12
Budas sekotāji - mūki    14
Budisma filozofijas pielietojums    15
5.1  Budisma ietekme uz Japānas mākslu    15
5.2  Dzenbudisms un Austrumu cīņas    17
5.3  Karatē- Do    18
Secinājumi    23
Izmantotā literatūra    24
Pielikums    25
Фрагмент работы

Es izvēlējos rakstīt referāta darbu tieši par šo tēmu un to turpināt, jo budisms ir ne tikai viena no visvairāk izplatītākajām pasaules reliģijām, bet arī ar ļoti daudziem reliģiju atzariem, tajā skaitā arī dzenbudisma atzaru gan Ķīnā, gan arī Japānā. Tāpat viens no iemesliem ir neapzināta dzenbudisma pielietošana mūsdienās, kaut arī ir viens no visvecākajiem budisma atzariem. Vēl dzenbudisma filozofiju pielieto austrumu cīņas mākslās, kā arī visā pasaulē populāras ir dažādas, dzenbudisma un samuraju (10. attēls) laikā, veidojušās tradīcijas. Tā, piemēram, ikebana, tējas dzeršanas ceremonijas, austrumu cīņas - džudo, karatē, paukošana, loka šaušana (11. attēls), zobenu cīņas un citas mākslas. Kāpēc tad cilvēki ar to nodarbojas? Tāpēc, ka tas ir kaut kas skaists, efektīvs, savādāks. Dienas beigās daži cilvēki nododas arī meditācija, lai aizmirstu dienas raizes, atslābinātos un nostabilizētu savu iekšējo pasauli. Manuprāt, šī ir viena no interesantākajām tēmām, par kuru var veidot referāta darbu.

Budisma vēsture

Ķīnā budismu jau pazina mūsu ēras pirmajos gados, to sludināja Indiešu mūki. Budisms Ķīnā ātri un strauji izplatījās politiskās un idejiskās nestabilitātes dēļ. Indiešu budisti tulkoja rakstus un grāmatas ķīniešu valodā, lai propagandētu savu mācību.
Sākotnēji budismu atbalstīja arī Tanu dinastijas valdnieki. Tomēr vēlāk, kad budistu kopienas kļuva ārkārtīgi stipras, valsts šajā mācībā saskatīja draudus savai politiskai un ekonomiskajai vienotībai un varenībai, un asi vērsās pret budistiem, sagraujot klosterus, nogalinot mūkus, aizliedzot budistu skolas.
Budisms daudzējādā ziņā bija pretrunīgs ar ķīniešu tradicionālajām vērtībām. Ķīnieši plānoja un organizēja dzīvi, taču budisti visas cerības lika uz nāvi. Ķīniešiem ģimene bija galvenais, taču budisti domāja tikai par personisko glābšanos. Ķīnā visa dzīve balstījās uz sjao (godbijība, cieņa pret vecākiem) principu, piemēram, cilvēks nedrīkstēja nodarīt sev miesas bojājumus, lai neapbēdinātu vecākus, bet budistiem pret budistu kopienu. Ķīniešiem galvenās bija valsts intereses, bet budistiem tās bija vienaldzīgas. Nirvāna, nevis ideāla valsts, bija viņu tiekšanās objekts. Turklāt ķīnieši milzīgu nozīmi veltīja cītīgam darbam, bet budisti - meditēšanai. [12]
Rodas jautājums: kāpēc šī ķīniešiem tik svešā mācība guva tomēr tik lielus panākumus? Atbilde: reliģiju trūkums Ķīnā. Smalkais ķīniešu prāts nebija radījis pat nelielu skaitu sistematizētu reliģisku teoriju. Šo tukšumu aizpildīja budisms.
Laikā, kad budisms sāka izplatīties Ķīnā, šī mācība jau bija rūpīgi izstrādāta reliģiska sistēma. Ķīnā populāras bija mahajanas virziena skolas ar krāšņiem rituāliem, ar priekšstatiem par paradīzi un elli. Svarīgi bija tas, ka mahajana tuvināja cilvēku laimes valstībai, identificējot nirvanu ar sansāru. Budisti iepazīstināja ķīniešus ar nirvānu kā augstāko realitāti, kurā cilvēks nokļūstot, pārvēršas par budu. Budisms neapšaubāmi bagātināja ķīniešu kultūru…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация