Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:907773
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.12.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 18 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads   
  Piktogrāfija un ideogrāfija   
  Hieroglifi   
  Senās Indijas rakstība   
  Ķīļraksts   
  Fonogrāfiskā jeb skaniskā rakstība   
  Latīņu alfabēta izveide   
  Gotiskais šrifts un antīkva   
  Miniatūras un iniciāļi   
  Kaligrāfiskais raksts   
  Art Deco   
  Jūgendstila burti   
  Burti   
  Izmantotā literatūra un avoti   
Фрагмент работы

Rakstība ieņem ļoti svarīgu vietu cilvēka dzīvē. Rakstīt prasme attīstījās līdz ar seno cilvēku. Pirmie attēlu raksti sastopami senajā Ēģiptē, Indijā, Ķīnā, Mezopotāmijā, Centrālamerikā un Latīņamerikā. Rakstu zīmes daudzās valstīs sauc par hieroglifiem; ķīnieši, japāņi, korejieši vēl šodien lieto hieroglifus. Turpretī Mezopotāmijā (Šumērā) hieroglifi pārveidojās par zīmēm, apzīmēja noteiktu zilbi.
3.g.tūkstotī pmē. Radās Feniķiešu alfabēts ar 22 burtiem, kas apzīmēja līdzskaņus. Salīdzinājumā ar ķīniešu un ēģiptiešu hieroglifiem, un šumēru ķīļrakstu feniķiešu alfabētiskais raksts bija daudzreiz vienkāršāks un ātrāk apgūstāms.
Ap 800.g.pmē. grieķi ar feniķiešiem nodibināja saimnieciskos un kultūras kontaktus, pārņēma feniķiešu alfabētu un pielāgoja to savām vajadzībām. Tā kā feniķiešu alfabētā bija tikai līdzskaņi, bet grieķu valodā bija vārdi, kas sastāvēja no patskaņiem, tad tos alfabēta burtus, kuri nesaskanēja ar grieķu izrunu pārveidoja par patskaņiem, un izveidoja jaunu alfabētu ar 24 burtiem. Ilgu laiku grieķi pieturējās pie feniķiešu rakstības formas – no labās uz kreiso, bet vēlāk pārgāja uz jaunu formu – no kreisās uz labo.
Grieķijai nonākot Romas impērijas sastāvā, grieķu alfabētu pārņēma romieši, to nedaudz pārveidojot izveidoja latīņu alfabētu, kurš sastāvēja no 26 burtiem. Mūsdienās latīņu alfabētu lieto vairāk nekā 60 pasaules valstīs.
Pirmatnējais raksts veidojas galvenokārt no stilizētiem elementiem. Pirmatnējās sabiedrības cilvēks iemanās izmantot dažādus priekšmetus un noturīgā materiālā veidotas zīmes. Tā, piemēram, atpakaļceļu varēja iezīmēt, aizlaužot zarus ceļmalas kokiem, ieskrāpējot kādas zīmes koku mizā vai vēl kā citādi. (2.,71.)
Piktogrāfija jeb bilžu rakstība ir visvecākais rakstības veids. Tanī lietotās rakstu zīmes sauc par piktogrammām. Piktogrāfiskajā rakstībā ar zīmējumiem attēloti priekšmeti un situācijas, par ko informē. Noteikta nozīme ir arī priekšmetu izkārtojumam un novietojumam zīmējumā.
Domā, ka senākās piktogrammas radušās apmēram pirms 15 000 gadiem. Un pirms izmanto darbu, lūdzu izlasi to. Tās veidojušas vairākas tā laika attīstītākās tautas: senie Mezopotāmijas iedzīvotāji, ēģiptieši, ķīnieši u.c. Piktogrammas izmantojušas arī tās tautas, kuras dzīvojušas Āzijas ziemeļos, Rietumāfrikā, Ziemeļamerikā un Centrālajā Amerikā.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация