Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:691116
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.04.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 15 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Šis pe­ri­ods tiek saistīts ar pubertātes un sociālo attīstību, identitātes un pašvērtējuma meklēšanu. Parādās bērna personības pamatiezīmes, kvalitātes, atklājas gan iepriekšējos attīstības pe­ri­odos izveidojušās ie­tek­mes emocionālajā, kognitīvajā, sociālajā sfērā, gan arī pieļautās kļūdas. Pusaudžu attīstības sta­di­ja ir kā pārejas ve­cums- pus­audzis vairs nav bērns, bet nav vēl arī pie­audzis cilvēks.
Pubertātes pe­ri­ods ir viens no viskritiskākajiem un grūtākajiem pos­miem or­ga­nis­ma attīstībā. Raksturīga fiziskās attīstības paātrināšanās, ko sauc arī par lie­lo augšanas lēcienu. Tas ir atšķirīgs zēniem un meitenēm. Zēniem to novēro 12-13, bet meitenēm-11-13 ga­du vecumā, tāpēc zēni no 10 līdz13 ga­diem augumā at­pa­liek no meitenēm. Tas atkarīgs arī no augšanas individuālajām īpatnībām. Pubertātes periodā ķermeņa daļas un orgāni pakāpeniski iegūst funkcionāli optimālās attiecības. Pie fiziskās attīstības var minēt arī dzimumorgānu attīstību: meitenēm- krūšu veidošanos, menstruāciju sākšanos, zēniem- balss lūzumu. Ap ārējiem dzimumorgāniem, kā arī padusēs, sāk augt ma­ti. Kļūst aktīvāki svied­ru dzie­dze­ri, to sekrēts, baktēriju sadalīts, stiprāk ož, arī maksts at­da­la vairāk mit­ru­ma. Vis­bei­dzot, menstruāciju sākšanās norāda uz fiziskās dzimumgatavības iestāšanos. Laikā, kad meitenēm jau ir izveidojušās sievišķīgas for­mas, zēni vēl izskatās diez­gan bērnišķīgi, jo viņiem augšanas izrāviens iestājas apmēram di­vus ga­dus vēlāk, kad jau ir sācis palielināties dzi­mum­lo­cek­lis un sēklinieki. Bal­se­nei augot, izspiežas Ādama ābols. Balss sai­tes kļūst garākas, balss- zemāka. Balss lūzuma laikā, zēni augumā panāk mei­te­nes un pat ap­steidz viņas. Zēniem par fiziskās dzimumgatavības iestāšanos lie­ci­na spontāna sēklas noplūšana(pollūcija). Tā pa­ras­ti no­tiek naktī, miegā, tāpēc tiek sau­kta par ,,slap­ja­jiem sapņiem’’, un ir normāla parādība, pazīme, kas lie­ci­na, ka zēns sāk seksuāli no­briest. Pollūciju var izraisīt sapnī redzēts zēns vai mei­te­ne, ar ku­riem pa­ras­ti nekādas seksuālas do­mas nesaistās.
Pubertātes periodā no­tiek arī ādas pārmaiņas, kas nav vi­sai patīkamas vai pareizāk būtu teikt, ir nepatīkamas. Parādās pūtes, kas ro­das hor­mo­nu ietekmē. To darbības rezultātā ādā palielinās tau­ku dzie­dze­ri, kas producē vairāk ādas tau­ku. Tie, savukārt, izvadkanālos sa­jau­cas ar sīkām, atlupušām ādas ra­ga kārtas zvīņām, vei­do­jot cietāku, sausāku ma­su, un aizs­pros­to tos, un, rag­vie­las ķīmisko pārvērtību dēļ, virspusē krāsojas brūni mel­na. Ādas porās parādās ma­zi, tumši punktiņi, ap ku­riem var sākties ie­kai­sums ar ap­sar­ku­mu un uztūkumu. Ro­das nevēlamas pūtes, var vei­do­ties arī stru­tas, ku­ru dēļ bojājas audi. Tas var beig­ties arī ar rētu veidošanos.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация