Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:400328
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.04.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Dabas resursi un to nozīme ekonomikā    2
2.  Dabas resursu klasifikācijas    4
3.  Atjaunojamo un neatjaunojamo dabas resursu ekonomiskie aspekti    5
3.1.  Neatjaunojamie resursi    6
3.2.  Atjaunojamie resursi    8
4.  Dabas resursu nozīme Latvijas tautsaimniecībā    11
4.1.  Dabas resursi primārajās nozarēs    12
4.2.  Latvijas dabas resursi apstrādes nozarēs    19
4.3.  Latvijas dabas resursi enerģētikas nozarē    24
5.  Secinājumi un priekšlikumi    26
6.  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    27
Фрагмент работы

Pastāv vairākas definīcijas, kas ir dabas resursi.
Šaurākā nozīmē, izejot no ekonomikas teorijas. “Ar dabas resursiem jāsaprot viss konkrētās teritorijas dabas apstākļu komplekss, ko cilvēki var izmantot savu vajadzību apmierināšanā.” [1.]
Plašākā nozīmē, izejot no dabsaimniecības, dabas resursi ir “dabas objekti un parādības, kuras izmanto tagad, izmantoja pagātnē un izmantos nākotnē tiešam un netiešam patēriņam un kuri sekmēs materiālo bagātību veidošanu, dabas resursu atražošanu, cilvēka pastāvēšanas apstākļu uzturēšanu un cilvēka dzīves kvalitātes pāugstināšanu.” [2.]
Dabas resursu definīcija, izejot no ekonomikas teorijas, ir manāmi šaurāka, jo koncentrējas uz tūlītēju cilvēku vajadzību apmierināšanu, respektīvi, uz preču un pakalpojumu ražošanu, tajā pašā laikā tiek aizmirsta apkārtējās vides kvalitāte. Taču pastāv iespēja, ka nākotnē tiks izstrādāta sistēma, lai aprēķinātu vides kvalitāti kvantitatīvi, tādējādi vides stāvoklis būtu izsakāms arī naudas vienībās un tiktu augstāk vērtēts (skat. nodaļu par ...). Tad par dabas resursiem varētu uzskatīt arī vides elementus, kuri netieši ietekmē cilvēku dzīves kvalitāti.
Piemēram, mūsdienās, izmantojo šauro pieeju dabas resursiem, bebru varētu novērtēt vienīgi pēc zvērādas vērtības vai pēc tā, cik bieži zooloģiskā parka apmeklētāji nopērk biļeti, lai apskatītu dzīvnieku. Taču, ja izteiktu bebra vērtību pēc tā kādus ekoloģiskos pakalpojumus tas sniedz un cik tas reti sastopams R-Eiropā, tad varbūt Latvijas nacionālā bagātība būtu daudzkārt augstāka, nekā tagad.
Darbā apskatīsim šauro definīciju dabas resursiem, jo pagaidām makroekonomikas rādītājos atspoguļojas tikai to izmantošana.
“Ekonomiskie resursi ietver to, kas ir vajadzīgs, lai ražotu cilvēkiem nepieciešamās preces un pakalpojumus. Tie ir: dabas resursi, kapitāls, cilvēka darbs un uzņēmējspējas.” [1.]
Ekonomiskie resursi tiek iedalīti 2 grupās – materiālie resursi un cilvēku resursi. Pie materiālajiem resursiem piederas dabas resursi(zeme) un kapitāls. Pie cilvēku resursiem piederas darbs un uzņēmējspējas. Ekonomisko resursu izmantošanu preču ražošanai un pakalpojumu sniegšanai sauc par ražošanas faktoriem.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация