Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:320740
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.04.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Organismā ir ļoti liela dažādu vielu daudzveidība, kas nodrošina dzīvības procesus. To norisēs iesaistītās nepieciešamās vielas dzīvie organismi uzņem no apkārtējās vides ar pārtiku vai ieelpojot. Kaitīgās un nevajadzīgās vielas dzīvie organismi ir spējīgi izvadīt.
Organisma vielmaiņai nepieciešamas organiskas un neorganiskas vielas. Organiskas vielas ir olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki un vitamīni. Savukārt pie neorganiskām vielām pieder sāļi un ūdens. Cilvēka vielmaiņas procesus nodrošina visiespaidīgākā bioķīmiskā laboratorija pasaulē – viņa paša ķermenis.
Patlaban nav pieejami tik precīzi mērījumi, lai pateiktu , vai cilvēka organismā atrodami pilnīgi visi Mendeļejeva sistēmas tabulas elementi. Ķīmisko elementu atrašanās organismā bieži vien atkarīga no vides, kurā atrodamie, no pārtikas ,ko ēdam, no tā, kādu dzīvesveidu izvēlamies.
Ja cilvēka organismu salīdzina ar ēku , būvēta galvenokārt no sešiem ķīmiskiem elementiem – skābekļa(65%) , ūdeņraža(9,5%), oglekļa(18,5%), slāpekļa (3,2%), fosfora(1%), kālija (0,4%), hlora (0,2), nātrija (0,2%), magnija (0,1%), sēra (0,3%), kalcija (1,5%) ,dzelzs(0,008%) un joda (0,00004%).Bez minētajiem elementiem cilvēka organisma funkcionēšanai būtiski nepieciešami aptuveni 30 no Mendeļejeva sistēmas tabulā iekļautajiem 117 ķīmiskajiem elementiem. Neorganiskas vielas ir tas, kas nav organiskas ( organiskās ir vielas, kas satur oglekli un ūdeņradi, kā arī saites starp tiem),tradicionāli tas dabā sastopamas neorganisku savienojumu veida minerālos, tāpēc arī nereti sauktas par minerālvielām.
Minerālvielas ir neorganiskas vielas, kas ir neaizstājama uztura sastāvdaļa, jo tās ir nepieciešamas organisma dzīvības procesiem un normālai attīstībai. Tās ietilpst šūnu sastāvā, audos, asinīs, limfā, kaulaudos, fermentos un hormonos, nodrošina olbaltumu sintēzi, skābju un bāzu līdzsvaru Minerālvielas nodrošina organisma audos neitrālu reakciju un noteiktu osmotisko spiedienu, piedalās šūnu kairinājuma – uzbudinājuma procesos, veicina vai kavē dažādu fermentu darbību, tā ietekmējot visdažādākās vielmaiņas norises.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1175997
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация