Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:564175
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.10.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Darba koplīguma jēdziens    4
1.1.  Koplīguma veidi    5
1.2.  Koplīguma puses    5
2.  Koplīguma saturs    7
2.1.  Darba samaksa    7
2.2.  Darba un atpūtas laiks    8
2.3.  Darba aizsardzība    10
2.4.  darbinieku kvalifikācijas paaugstināšana    10
3.  Sociālā dialoga nozīmība koplīguma noslēgšanas procesā    12
4.  Darba koplīguma noslēgšana    15
  Izmantotās literatūras saraksts    18
Фрагмент работы

Ikviens cilvēks mūsdienu sabiedrībā ir tieši vai netieši saistīts ar darba attiecībām un līdz ar to, ar darba tiesībām. Viens no jēdzieniem un instrumentiem, kas regulē darba attiecības, to tiesiskumu ir darba koplīgums. Darba koplīgums ietver sevī sociālo dialogu, kas ir viena no demokrātiskas valsts uzbūves pazīmēm un izpaužas kā darbinieku un darba devēju savstarpējais dialogs.
Darba koplīgums Latvijā ir pazīstams no 20. gadsimta sākuma, kad pirmais darba koplīgums tika noslēgts 1906. gadā. Un to ir izdarījusi Latvijas Grāmatrūpnieku strādnieku organizācija.
Darba koplīgums ir tiesisks dokuments un tā tiesiskais regulējums ir noteikts LR Satversmē, Darba likumā, likumā Par arodbiedrībām, Darba devēju organizāciju un to apvienību likumā, Streiku likumā. Darba koplīguma noslēgšanā Latvijā ir saistošas arī Starptautiskās Darba organizācijas konvencijas un rekomendācijas.
Darba mērķis ir apskatīt darba koplīguma jēdzienu, būtību un tā noslēgšanas kārtību, atspoguļot darba koplīgumu kā tiesisku dokumentu, kas paredz darbiniekiem labākus darba apstākļus un sociālās garantijas. Atspoguļot to, ka darbinieks līdz ar darba koplīguma noslēgšanu ir juridiski aizsargātāks pret dažādu sociālo tiesību aizskārumu.
Darba uzdevumi mērķa sasniegšanai ir:
iepazīties ar informāciju un literatūru par darba koplīguma jēdzienu, tā subjektiem,
izvērtēt sociālā dialoga nozīmību kā būtisku darba koplīguma noslēgšanas procesā, kā vienu no efektīvākajiem veidiem, lai panāktu darba devēja un darbinieku tiesību interešu nostiprinājumu juridiskā dokumentā.
1.DARBA KOPLĪGUMA JĒDZIENS
Darba koplīgums (collective agreement) –lokāls normatīvs akts- rakstveida vienošanā, ko likumā noteiktā kārtībā reģistrētas arodorganizācijas vai darbinieku pilnvaroti pārstāvji, ja šādu organizāciju nav, slēdz ar darba devēju par darba, tā samaksas noteikumiem un sociālajām garantijām.1
Darba koplīgums ir viena no tiesiskajām formām, ar kuras palīdzību darba devējs var iesaistīt darbiniekus uzņēmuma saimnieciskās un sociālās dzīves jautājumu risināšanā, tādējādi paaugstinot darbinieku ieinteresētību darba efektivitātes celšanā, kā arī regulēt darba kārtību uzņēmumā. Darba koplīguma esamība pozitīvi ietekmē darba vidi uzņēmumā.
Darba koplīgums ir viens no darba tiesību avotiem. Tā notikumi ir saistoši gan darba devējam, gan darbiniekiem. Darba koplīguma noteikumi nedrīkst pretēji normatīvajiem aktiem pasliktināt darbinieku tiesisko stāvokli.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1123780
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация