Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:251680
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.05.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ievads.
Pateicoties Fr. Brīvzemniekam, Kr. Valdemāram, A. Lerhim – Puškaitim, P. Šmitam, Kr. Baronam un daudziem jo daudziem citiem cilvēkiem ar latvisku domāšanu, Latvijas Zinātņu akadēmijā glabājas pasaulē izcilākais un arī pats dižākais pēc apjoma, vērtīgu un ļoti senu, tautas garamantu krājums – 2,9 miljoni vienību. Nav zināma otra tauta pasaulē, kas būtu savākusi tik bagātīgu savas tautas garīgo mantojumu. Apmēram ¾ visa dižā krājuma sastāda pantmērā rakstītas garamantas.
Mūsu dainas, tautas dziesmas, pasakas, teikas un gudrības vārdi jeb ticējumi, parunas, dziedniecības, aizsardzības un citi tā saucamie buramie vārdi, mīklas un citas garamantas pārsteidz gan ar savu neparasti lielo daudzumu, gan senumu, satura dziļumu, bet, vēl jo vairāk, ar tajās atrodamo izcilo zināšanu plašumu.
Mūsdienu cilvēks vēl varētu saprast, ja šādā veidā saglabā kādas jaukas pasakas, teiksim, par mazo puisīti, kas uzvar velnu, kādu skaistu ziņģi par nelaimīgu mīlestību jeb ko līdzīgu, kas stipri aizkustina sirdi. Tomēr pārsteidzoši, ka mūsu tautā saglabājušās ne tik aizkustinošas, bet toties ļoti vērtīgas ziņas par visai nozīmīgiem, seniem notikumiem. Tautas garamantās tikpat kā nav uzglabāti pēdējā gadu tūkstoša notikumi. Tiesa, tur it kā atradīsiet tādus valdniekus, kā caru Pēteri Pirmo, ka Zviedrijas karali vai citus, tomēr rūpīgāk ieskatoties šajās teikās, jāsecina, ka tās ir ievērojami vecākas un to sākumi meklējami vairākos un dažkārt pat ļoti daudzos gadu tūkstošos. Tikai seno, jau aizmirsto varoņu vietā likti jaunāki.
Garamantas, it īpaši dainas, satur izcili vērtīgas ziņas, bez kurām apzināt un izprast senatni nav iespējams. Tās īsā, lietišķā, tomēr saistošā izklāstā sniedz pašu būtiskāko par notikumiem, kas risinājušies pirms daudziem gadu tūkstošiem, un šis ziņojums nav piesārņots ar nenozīmīgiem sīkumiem.
Te vienīgi jāpiebilst, ka latvju garamantu, it īpaši dainu, nenovērtējami praktisko vērtību izprašanai jāzina simbolu valoda, kurā garamantas sastādītas.
Lai cik arī nebūtu pārsteidzoši garīgajā mantojumā atrodamie senču zinātnes atspulgi, vēl pārsteidzošāks ir latvju garamantu izklāsta veids, kas virza tikai uz labu darbu veikšanu. Salīdzinot ar citu tautu garamantām un senajiem svētajiem rakstiem, pārsteidz latvju garamantu ārkārtīgi augstā morāle un ētika, jo tajās nav ļaunuma filozofijas.
Šie arī bija galvenie iemesli, kādēļ referāta tematam izvēlējos tieši šo tēmu. Es, pateicoties savai vecmāmiņai, esmu sapratusi mūsu garīgā mantojuma vērtību, kam nav līdzīga visā pasaulē. Tādēļ arī esmu lepna, ka esmu latviete.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация