Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:128345
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 15 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Literatūras apskats    5
1.1.  Normatīvie akti    5
1.2.  Darba vieta    6
1.3.  Darba telpa    8
1.5.  Potenciālie veselības traucējumi    17
2.  Metodiskā daļa    17
3.  Eksperimentālā daļa    22
3.2.  Audita rezultāti    22
  Secinājumi    32
  Literatūras apskats    33
Фрагмент работы

IEVADS


Pēc literatūras datiem rūpnieciski attīstītajās valstīs aptuveni puse visu darba ņēmēju regulāri strādā ar datoru. Neskaitāmi pētījumi ir pierādījuši, ka darbs ar datoru ir saistīts ar noteiktu slodzi organismam, kas var ietekmēt veselību. Piemēram, pētījumi Vācijā ir parādījuši, ka tikai pusei darbinieku, kas strādā ar datoru darba vietas iekārtotas atbilstoši ergonomikas prasībām, un galvenās problēmas ir saistītas ar ergonomisku darba vietu iekārtošanu un darba organizāciju.
Arī Latvijā strauji pieaug datoru lietotāju skaits. Turklāt datorus izmanto ne tikai darbā, bet arī atpūtas brīžos.
Darbs pie datora ietver sevī ļoti daudzus riskus, kas var kaitēt lietotāja drošībai un veselībai. Liela daļa cilvēku, kuri to ikdienā izmanto, sūdzas par dažādiem veselības traucējumiem - galvas sāpēm, acu iekaisumiem, redzes pasliktināšanos, muguras sāpēm, miega traucējumiem. Rodas jautājums – Vai darbs ar datoru padara cilvēku slimu. Atbilde ir - darbs ar datoru nepadara slimu, bet to var izdarīt nepareiza darba vide. Darba vide savukārt ir atkarīga no 3 pamatfaktoriem:
1. darba apstākļiem;
2. darba organizācijas;
3. darbinieka izturēšanās (attieksmes).
Šie pamatfaktori atrodas savstarpējā mijiedarbībā. Piemēram, darba vieta var būt iekārtota atbilstoši prasībām, bet darbinieks neprot izmantot iespējas, ko dod viņa rīcībā esošais aprīkojums, kā arī neizmanto atpūtas pauzes, kuras uzņēmuma vadība ir noteikusi. Iespējams, ka darba aprīkojums neatbilst prasībām, bet darbinieks apzinās tā radīto risku un cenšas samazināt tā iespējamo ietekmi.
Šajā darbā ir izanalizēti uzņēmuma 90 darbinieku darba apstākļu atbilstība normatīvo aktu prasībām, analizēti gan darba vides faktori, kas kopīgi visiem darbiniekiem, gan darbiniekiem, kas strādā vienā telpā (apsekotas 43 darba telpas), gan analizēta katra darba vieta atsevišķi. Lai apzinātu darba vides riska faktoru ietekmi uz darbinieku veselību izmantoti obligātās veselības pārbaudes dati 2003.un 2004.gadā.
Uzņēmuma analīze veikta izmantojot auditu, darba vietu apsekošanu, obligātās veselības pārbaudes rezultātu analīzi. Maksimāli analīzē tika iesaistīti darbinieki - izmantotas tika aptaujas lapas metode, kura ļauj apzināt pašu strādājošo viedokli par esošās darba vietas stāvokli, atbilstību viņa fizioloģiskajām prasībām, strādājošo domas par iespēju pašam organizēt darbu un darba procesa ietekmi uz savu veselību. Datu apstrādei izmantota datorprogramma SPSS 11.0.


Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация