Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:131475
 
Оценка:
Опубликованно: 21.03.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Darba tiesību saikne ar citām tiesību nozarēm    6
2.  Darbinieka disciplinārās atbildības pamats un apmērs    8
3.  Disciplinārās atbildības veidi un piemērošana    12
4.  “Darbinieka profesionālās ētikas kodekss”    16
  Nobeigums    19
  Izmantotās literatūras saraksts    20
Фрагмент работы

IEVADS

“Māci mani māmuliņa
Visādā darbiņā,
Lai es augu liela meita
Krietna darba darītāja”.
(Latviešu tautas dziesma)
Šādu latviešu tautas dziesmu skaitīja autores meita Mātes dienas pasākumā bērnu dārzā. Patīkami ir apzināties, ka bērns jau no mazotnes tiek audzināts lai saprastu, ka katrs darbs ir jādara ar pienākuma apziņu un atbildību par uzliktajiem darba pienākumiem. Katru darbu veicot ir jāstrādā rūpīgi, lai par padarīto ir prieks pašam un līdzcilvēki apmierināti.
Tomēr nereti darba pienākumi tiek veikti bez pienācīgas pienākuma apziņas (tikai tik daudz, lai būtu kaut kas padarīts) bez ieinteresētības par konkrēto uzdevumu. Līdz ar to rodas domstrapības par padarītā darba kvalitāti starp darba devēju un darbinieku. Un tādos gadījumos ir grūti pierādīt kurš ir vainīgs – vai darba devējs, kurš ir pieprasījis veikt “nepaveicamo”, vai arī darbinieks, kurš nav pareizi sapratis. Tādejādi, lai nostiprinātu darba devēju un darbinieku savstarpējās attiecības pastāv tāda tiesību nozare, kā Darba tiesības.
Def .....“Darba tiesības ir tiesību nozare, kuras normas regulē darba devēju un darbinieku darba attiecības, un ar darba attiecībām tieši saistītas attiecības”.
Tādejādi darbinieku pienākums ir godprātīgi pildīt sev uzliktos darba uzdevumus un pienākumus, ievērot darba devēja pieņemtos iekšējos normatīvos aktus (darba kārtības, ugunsdrošības un citus noteikumus), kā arī ārējos normatīvos aktus, kas attiecās uz noteikto uzņēmumu.
Darba devēju un darbinieku savstarpējās tiesiskās attiecības dibināmas uz darba līguma pamata un Darba likums, citi normatīvie akti, kas regulē darba tiesiskās attiecības, ir saistoši gan darbiniekiem, gan visiem darba devējiem neatkarīgi no to tiesiskā statusa. Saskaņā ar Darba likuma darba tiesiskās attiecības regulē Latvijas Republikas Satversme, Latvijai saistošās starptautisko tiesību normas, Darba likums un citi normatīvie akti, kā arī darba koplīgums un darba kārtības noteikumi1 .
Protams, lai kārtīgi paveiktu darbu ir nepieciešams ne tikai darba prieks un zināšanas, bet jāievēro vispārējie uzvedības principi un darbinieka profesionālā ētika. Šī tēma šobrīd sabiedrībā un valstī kopumā ir aktuāla. Daudzās valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī lielākās privātās kompānijās tiek izstrādāti un izstrādā darbinieku ētikas kodeksus. Tādejādi tie papildus regulētu darbinieku un darba devēju savstarpējās darba attiecības un disciplīnu kolektīvā, kā arī noteiktu atbildību par pārkāpumiem.
Sakarā ar to, ka autore ir specializētā civildienesta ierēdne, tad šķiet interesanti kādēļ Darba likumā ir iekļauti un piemēroti tikai divu veidu (piezīme un rājiens) disciplinārsodi. Šajā sakarā varu minēt, ka specializētā civildienesta ierēdņiem šo sodu uzskaitījums ir daudz plašāks sākot ar mutisku brīdinājumu un beidzot ar atbrīvošanu no ieņemamā amata.
Līdz ar to ir iespējams objektīvāk izvērtēt nodarījuma vai pārkāpuma smaguma pakāpi. Varbūt salīdzinoši par vienādu nodarījuma pakāpi parastam darbiniekam un specializētā civildienesta ierēdnim tiek piemēroti dažādi sodi.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1135707
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация