Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:460798
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.03.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Datoru drošības jēdziens    4
2.  Iespējamie draudi datu drošībai    6
2.1.  Vīrusi    6
2.2.  Spiegu programmas    6
2.3.  Hakeri    7
2.4.  Spamu vēstules    7
3.  Datu drošības pasākumi    9
3.1.  Pretvīrusu programmas    9
3.2.  Ugunsmūris    10
3.3.  Lietotāja paroļu lietošana    10
3.4.  Rezerves kopijas    11
4.  Skolēnu viedokļa noskaidrošana datu drošības saglabāšanā    12
4.1.  Pētījuma vispārējais apraksts    12
4.2.  Pētījuma rezultāti    16
  Secinājumi un priekšlikumi    17
  Izmantotās literatūras un informācijas avotu saraksts    18
  Anotācija    19
  Anotation    20
  Анотация    21
Фрагмент работы

Zinātniskā pētnieciskā darba tēma ‘’Datu drošība’’ izvēlēta, jo tā ir svarīga un aktuāla tēma cilvēku vidē, it īpaši, kuriem mājās ir dators. Līdz ar IT attīstību, cilvēki aizvien aktīvāk sāk pirkt sev datorus. Vairums no datoriem ir pieslēgti internetam, kas palielina riska lielumu pazaudēt savus datus datorā, vai arī pat pazaudēt naudu uz kredītkartēm. Ar katru dienu tiek palielināti vīrusu veidi un to daudzumi.
Galvenie darba mērķi šajā tēmā ir izpētīt, kas cilvēkam būtu jādara, lai pasargātu savu datoru no dažādiem riska veidiem kā: vīrusiem, spiegu programmatūrām, kibernoziedzinieku uzbrukumiem, nevēlamu paroļu lietošanu vai, sliktākajā gadījumā, no datu pazušanas cietajā diskā.
Lai sasniegtu mērķi, tiks anketēti skolnieki no vecākām klasēm. No anketām tiks analizēts, vai skolēni izprot šo tēmu, kā arī, kādi drošības pasākumi tiek veikti un kādā mērā tiek uzmanīts, lai pasargātu savu datoru no datu zuduma un citām nelaimēm.
Šajā darbā tiks minēti konkrēti veidi, ar kuriem var mazināt risku, ka no datora ir iespējamība nozagt kādu personīgu vai slepenu informāciju, vai arī sabojāt sistēmu ar vīrusiem un spiegu programmatūrām, vai arī pat izmantot šo datoru sliktiem nolūkiem kā, piemēram, līdzekli banku aplaupīšanai, vai arī kā mašīnu surogātpasta sūtīšanai. Galvenie līdzekļi pret vīrusu, spiegu programmatūras iekļūšanu datorā, ir antivīrusu un ugunsmūru programmatūra. Kā arī, tiks atrasti noteikumi, kā padarīt paroļu lietošanu par drošāku darbību, un tiks izstāstīts, kas ir rezervju kopiju veidošana, kā to darīt, un priekš kam tas ir vajadzīgs.
Galvenie izmantotie informācijas avoti, ar kuriem tiks veikts pētījums, ir speciāla literatūra un internets.
Teorētiskajā daļā tiks izpētīts, kādi ir datu loģiskās drošības risku veidi, un kā šos riskus samazināt. Praktiskajā daļā tiks anketēti skolēni, kā arī tiks veikta anketu analīze.
Nobeigumā tēžu veidā apkopoti zinātniski pētnieciskā darba izstrādes gaitā gūtie secinājumi un sniegti priekšlikumi.
Pielikumos pievienota veiktās aptaujas anketas paraugs un drošu paroļu veidošanas priekšnosacījumi.

1.Datu drošības jēdziens
Ar katru gadu pieaug datorsistēmu sarežģītība un iespējamo draudu viedi. Tāpēc arī neizbēgami ir jāsaskaras ar problēmu, kā aizsargāt un uzglabāt savu datorsistēmu. ISD (informatīvo sistēmu drošums) ir šo pamatjautājumu sakopojums, kurš iedalās divās lielās grupās: datorsistēmu fiziskās drošības un datorsistēmu loģiskā drošība.
Datorsistēmu fiziskā drošība sevī iedala: aizsardzību pret datu zudumiem, kurus var radīt fiziska rakstura bojājumi kā, piemēram: pēkšņs strāvas zudums, bojājums pašā datorā, zagļi, stihiskas nelaimes un tā tālāk. Lai mazinātu iespēju no šādām nelaimēm, izmanto: dublējošas iekārtas, UPS – ‘’Datoru sistēmas nodrošinājums ar dublējošu barošanas avotu gadījumam, ja parastais barošanas avots tiek atslēgts vai tā spriegums samazinās līdz nepieļaujamam līmenim. Vienkāršākais nepārtrauktās barošanas nodrošinājuma veids ir bojātā barošanas avota aizstāšana ar bateriju, kas nodrošina datora funkcionēšanu tik ilgu laiku (dažas minūtes), lai tā darbību varētu normāli pārtraukt. Ja nepieciešams saglabāt datoru darba stāvoklī ilgāku laiku (dažas dienas), tad kā dublējošu barošanas avotu izmanto speciālu ģeneratoru. Barošanas avotus, kas nodrošina šādu režīmu, sauc par nepārtrauktās barošanas avotiem.’…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация