Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:893904
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.05.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 12 единиц
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    3
1.1.  INKASO PAKALPOJUMI    4
1.2.  INKASO PROCESS    6
1.3.  VĒSTUĻU UN TĀLRUŅA INKASO    7
2.  KREDITĒŠANAS TEORĒTISKIE ASPEKTI, TIESISKĀ UN NORMATĪVĀ BĀZE    11
3.  „X” BANKAS KREDĪTRESURSU ATGŪŠANAS PROCEDŪRAS    13
3.1.  KREDĪTMAKSĀJUMU DAĻA    13
3.2.  KREDĪTRESURSU REHABILITĀCIJAS DAĻA    15
  Kredītresursu rehabilitācijas daļas uzdevumi    15
  Kredītresursu rehabilitācijas daļas pienākumi un funkcijas    16
  Kredītresursu atgūšanas procedūras veikšana    16
3.3.  PRAKTISKAIS PIEMĒRS    17
4.  BANKAS KREDĪTPORTFEĻA KVALITĀTES ANALĪZE    20
5.  KOMPĀNIJAS, KAS PIEDĀVĀ KREDĪTU ADMINISTRĒŠANAS PAKALPOJUMUS LATVIJAS TIRGŪ    25
5.1.1.  CREDITREFORM    25
5.1.2.  BALTRISK    26
6.  LATVIJAS BANKAS PARĀDNIEKU REĢISTRS    28
6.1.  PARĀDNIEKU REĢISTRS    28
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    36
  BIBLIOGRĀFISKO NORĀŽU SARAKSTS    39
Фрагмент работы

Secinājumi un priekšlikumi
Secinājumi:
1) Inkaso ir viens no kredītmenedžmenta sistēmas svarīgākajiem elementiem. Tas ir pakalpojums ātrai un izdevīgai kavēto rēķinu iekasēšanai. Un ņemot vērā tirgus ekonomikas realitātes, pakalpojums ir diezgan interesants un aktuāls.
2) Inkasso primārais mērķis ir iekasēt kavētos rēķinus: ātri, lēti un ar minimālu risku. Bez tam inkasso pakalpojumam ir vairāki sekundārie mērķi: nodrošināt kreditoru ar strukturētu un objektīvu informāciju; uzlabot pastāvīgo klientu maksāšanas disciplīnu ilgtermiņā; konstatēt un identificēt iespējamās kļūdas un konfliktsituācijas ar klientiem.
3) Latvijas Republikā ir pabeigta kredītiestāžu darbību un kreditēšanu regulējošo
tiesisko un normatīvo aktu bāze. Latvija ir viena no pirmajām Austrumeiropas valstīm, kurā izveidota vienota finansu un kapitāla tirgus uzraudzības institūcija,
kas ir labs solis arī kredītu tirgus attīstības, drošības un stabilitātes virzienā.
4) Neskatoties uz to, ka Latvijas komercbanku kopējais kredītportfelis arvien straujāk pieaug, parādnieku īpatsvars tik ātri nepalielinās. Tas savukārt nozīmē, ka klienti kļūst arvien atbildīgāki un arvien vairāk sāk apzināties uzņemtās saistības. Lielākais kredītportfeļa īpašnieks — Hansabanka atzīst, ka parādnieku skaits neaug proporcionāli kredītportfeļa pieaugumam. Hansabankai tie ir līdz 0,5% no kopējā kredītu portfeļa (gan fizisko, gan juridisko personu). „X” Bankai tie ir 0,2% no kopējā kredītu portfeļa. Daži eksperti uzskata pagaidām nevar runāt par strauju parādnieku skaita pieaugumu un parādu neatdošanu kā tendenci.
5) Debitoru atgūšanas process nav tikai atsevišķa uzņēmuma vai kredītiestādes problēma. Globāla kredītresursu neatdošana var draudēt arī valsts ekonomiskai stabilitātei un ekonomiskai situācijai valstī kopumā.
6) No kopējās kredītu summas, 3,1 miljardi latu ir izsniegti hipotēku kredītiem, savukārt 0,5 miljardi – patēriņa kredītiem. Tas nozīme, ka vairākumā kredītsaistības ir nodrošinātas ar ķīlu, kas būtiski atvieglo parādu atgūšanas procedūras. Tomēr parādu atgūšana tiesas ceļā ne vienmēr ir izdevīga bankai, jo parasti tas saistīts ar administratīvo izdevumu palielināšanu, peļņas samazināšanu un galu galā klienta aiziešanu no bankas. Tieši tāpēc tagad īpaši aktuālas ir pirmstiesas parādu atgūšanas metodes.
7) Latvijā esot izteikta tendence, ka aizvien biežāk cilvēki vēršas parādu piedziņas uzņēmumos, lai saņemtu atpakaļ naudu. Daudzas lielas kompānijas (Creditreform, BaltRisk, Inkasso Latvija, Intrum Justitia, Julianus Inkasso Latvija, AD FINEM SACCO, un citi) rīko publiskus konkursus, lai saņemtu parādu piedziņas uzņēmumu pakalpojumus. Šis kompānijas palīdz minimizēt risku un atrisināt problēmas darbā ar debitoriem kā arī veido savus parādnieku reģistrus, portālus un izstrādā sistēmas sekmīgai parādu piedziņai.
8) Konkurētspējas pieaugums prasa visu darbības virzienu rādītāju uzlabošanos, bet ar debitoru parādiem saistīto procesu optimizācija var nodrošināt milzīgas biznesa efektivitātes paaugstināšanās rezerves.
9) Kredītu nemaksātāju uzraudzība AS „X” Bankā ir organizēta centralizēti sadalot pienākumus starp divām struktūrvienībām: Kredītmaksājumu daļu un Kredītresursu rehabilitācijas daļu. Šis daļas galvenais mērķis visos kredīta atmaksas posmos ir kontrolēt situāciju un mazināt kredīta neatmaksāšanas risku.
10) 2005. gada beigās AS „X” Bankas kredītportfeļa kvalitāte ir bijusi labākā nekā vidēji nozarē. Banka strauji attīstās pēdējo gadu laikā un 2005. gadā pēc aktīvu apjoma un pēc kreditēšanas apjomiem tā ieņēma 4. vietu.
11) Analizējot parādnieku reģistra statistikas datus varām secināt, ka pastāv tendence, debitoru skaita samazinājumam, gada sākumā reģistrā ievadītās informācijas pieaugums ir mazāks. Tas var būt saistīts ar kopīgu gada sakuma pazemināto aktivitāti kredītu tirgū.
12) Kā būtiskākos iemeslus, kāpēc cilvēki kavē maksājumus, uzskatu iedzīvotāju labklājības līmeni un Latvijas ekonomisko situāciju. Turklāt ir personu grupas, kuras ļaunprātīgi parādu neatdod, kā arī cilvēki, kuriem vienkārši ir tendence kavēt. Noteikti nepieciešams izstrādāt kādu paņēmienu, lai varētu cīnīties ar negodīgiem debitoriem, kas aizņemas un negatavojas atmaksāt kredītu noteiktajā laikā.
13) Pamatojoties uz tirgus tendencēm, kreditēšanas temps 2006. gadā gandrīz neizmainīsies un banku kredītu apjomi sasniegs iepriekšēja gada rezultātus. Pašreizējais ekonomiskais stāvoklis veicina kreditēšanas tirgus attīstību, jo mājsaimniecības turpina patērēt, izmantojot privātos kredītos, kā arī jaunie cilvēki meklē iespējas uzsākt patstāvīgo dzīvi savā jaunajā mājoklī.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация