Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:981246
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Dempings un tā veidi    4
2.  Anti-dempinga mehānismi    7
3.  Starptautiskās tirdzniecības organizācijas – GATT un WTO    9
4.  GATT un WTO galvenās atšķirības    11
5.  Latvija un starptautiskā tirdzniecība    12
5.1.  Latvijas ārējās tirdzniecības politika    12
5.2.  Vislielākās labvēlības režīms    12
5.3.  Brīvās tirdzniecības režīms    12
5.4.  Ārējā tirdzniecības režīma maiņa, Latvijai iestājoties ES    13
5.5.  ES noslēgto līgumu saraksts    14
  Nobeigums    15
Фрагмент работы

Dempings ir liela preču daudzuma pārdošana par cenām, kuras ir zemākas par pašizmaksu. Vai starptautiskajā tirdzniecībā ievesto preču mērķtiecīga pārdošana kādā valstī par cenām, kas ir zemākas par līdzsvara vai pasaules cenu. Dempings tiek uzskatīts par negodīgas konkurences veidu, ar kuru ietekmīgi ražotāji cenšas iegūt kontroli pār tirgu, panākt konkurentu aiziešanu no nozares, vēlāk atgūstot radušos zaudējumus ar cenu paaugstināšanu. Dempings bieži vien ir iespējams, ja ražotājs saņem subsīdijas.
Ekonomikas skaidrojošā vārdnīcā dempings ir skaidrots ar teicienu „beggar-my-neighbor” („izputināt savu kaimiņu” – angļu val.) – tā ir politika, kuru izvirza, lai apmierinātu savas intereses starptautiskajā tirdzniecībā, neskatoties uz to, ka tas var nelabvēlīgi ietekmēt arī citas valstis1. Piemēram, A valsts nolemj uzlikt ievedmuitas tarifus, lai aizsargātu kādu pašmāju rūpniecības nozari. Tā rezultātā imports A valstī tiek samazināts un pašmāju ražotāji var uzelpot, bet tajā pašā laikā tā varētu būt pašiznīcināšanās, jo citas valstis var atdarīt ar to pašu, un tad eksports no A valsts uz citām valstīm būs praktiski neiespējams. Lai izvairītos no šādām situācijām, starptautiskās organizācijas nodibināja kārtību ‘starptautiskajai tirdzniecībai un naudas darījumiem’.
Dempings mūsdienu starptautiskajā tirdzniecībā ir ļoti aktuāls, jo bez tā kontroles un regulācijas notiktu haoss, un lieliem uzņēmumiem būtu iespēja iegūt monopolstāvokli, un pašmāju ražotājiem vairs nebūtu iespējas attīstīties. Latvijā dempinga ierobežošana ir ļoti būtiska, jo pēc neatkarības atgūšanas, kad citām valstīm radās iespēju ieiet Latvijas tirgū, pašmāju ražotājiem bija neiespējami konkurēt. Jau 90-to gadu sākumā, kad Latvijā ieplūda ārzemēs saražotās preces, patērētāji izvēlējās importa preces, un tie „izspieda” vietējos ražojumus. Latvija sadarbību ar PTO parakstīja 1998.g. 14.oktobrī, Ženēvā2.
Šajā referātā apskatīju tādus ar dempingu saistītos jautājumus – dempingu veidus, anti-dempinga mehānismu, WTO („World Trading organization” – Pasaules Tirdzniecības organizācija – angļu val.), un Latviju starptautiskajā tirdzniecībā. Izskaidrošu WTO un GATT atšķirības.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация