Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:125669
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.05.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads   
  Dievturības vēsture   
  Dievs   
  Kas ir Dievs un kāds ir Dievs   
  Dieva turēšana   
  Māra   
  Kāda ir Māra   
  Laime   
  Nobeigums   
  Izmantotā literatūra   
Фрагмент работы

Latviešu senā dievestība un tās atjaunojums – dievturība, ieejot 21. gs., parādās latviskās latviešu tautas kultūras vēsturē kā neatņemama sastāvdaļa. Latviešu senās dievestības garīgās vērtības, izpausdamās tikumos, ir devušas mūsu senčiem iespēju izveidot savu kultūru un kā latviešu tautai ieņemt savu vietu pasaules tautu saimē. Šajā darbā apskatīti apstākļi, kādos tā pastāvēja pēdējos 1000 gados, lai 20. gs. celtos augšā jaunā gaismā tās atjaunojums ar nosaukumu – dievturība, kā arī latviešu dievestības augstākais spēks – Dievs un viņa izpausmes. Termins “latviešu dievestība” ir latviskots vārds “latviešu reliģijai”, tas šajā darbā izmantots tādēļ, ka to lieto izmantotās literatūras autori un arī tādēļ, ka, manuprāt, tas labi atbilst šai latviskajai tēmai.
Latviešu un cittautu rakstos atrodamas visai skopas un dažādas ziņas par seno latviešu dievestību. Iepriekšējos gadsimtos galvenie vēsturiskie apraksti par latviešu garīgo dzīvi nākuši no sveštautiešiem, kas valodas nezināšanas dēļ radījuši sajukumu, padarot par dievībām jebkuru apdziedātu priekšmetu vai svētvietu. Apraksti par Dievu, Maru un Laimi šajos avotos sasniedz izdomas līmeni. Materiāli ir izkaisīti pa dažādām vēstures grāmatām. Neviena no tām neparāda latviešu senās dievestības būtību visā pilnībā, lai gan tiek pieminēts, ka, neskatoties uz kristīgās ticības nostiprināšanos Latvijā, latvieši vienmēr ir kopuši no senčiem mantoto dievestību. Vienīgā grāmata, kas vēsturiski apskata mūsu senās dievestības stāvokli Latvijā pēc kristietības ienākšanas, ir Ernesta Brastiņa “Mūsu dievestības tūkstošgadīgā apkarošana”, kas Latvijā iznāca 1930.-os gados un pēc tam vairākos izdevumos trimdā un Latvijā. (M.Grīns, 1998.)
Latviešu dievestības ziņu vienīgie drošie avoti ir dainas un arheoloģiskie izrakumi. Rakstiskie avoti izmantojami, izvērtējot rakstītāja zināšanu līmeni, izcelsmi, stāvokli, raksta nodomu un ziņu avota ticamības pakāpi. (M.Grīns, 1998.) …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация