Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:653803
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.06.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Nevienam nav noslēpums, ka dividendes ir ienākumu rezultāts, kuru sadala proporcionāli katrai akciju daļai kompānijas kapitālā. Tātad, akcija ir izejas punkts, pēc kura vadās, aprēķinot akcionāru daļu, kuru akcija pārstāv kopējā kompānijas kapitālā.
Lai skaidrāk parādītu dividenžu izmaksāšanas mehānismu, un attiecīgi iespējamos lēmumus par dividenžu politiku, nepieciešams rūpīgi izskaidrot akcijas jēdzienu un būtību.
Akcija ir vērtspapīrs, kuru izlaiž jeb emitē akciju sabiedrība, un kurš apliecina īpašnieka daļējo piedalīšanos akciju sabiedrības kapitālā. Akcija ir akcionāra daļa visā kompānijas rīcībā esošajā īpašumā. Tā apliecina akcionāra likumīgas tiesības uz kompānijas kapitāla, īpašuma un ienākumu daļu. Akcija eksistē tik ilgi, cik eksistē pati kompānija, kaut par šo laiku var nomainīties daudz šīs akcijas īpašnieku. Akcionāram nav tiesību atgriezt akcijas korporācijai, kura tās izlaida. Akcionāru kapitāls nav sadalāms. Akcionārs var tikai pārdot savas akcijas otrreizējā tirgū.
Akciju emisija ir veicama:
dibinot akciju sabiedrību un izvietojot akcijas starp tās dibinātājiem;
privatizējot valsts un municipālos uzņēmumus ar akciju emisijas un to turpmākās izpirkšanas palīdzību no valsts īpašuma fonda;
palielinot akciju sabiedrības sākotnējā statūtkapitāla apmēru.
Akcijas liecina par to turētāju – akcionāru noguldījumiem akciju sabiedrības statūtkapitālā.
Akcionāri ir kolektīvie sabiedrības īpašuma pārvaldnieki, kas nodrošina viņiem peļņas iegūšanu no akciju sabiedrības darbības.
Novietojot naudas līdzekļus akcijās, investors iegūst šādas tiesības:
saņemt akciju sabiedrības sadalītās peļņas daļu, t.i. dividendes;
piedalīties akciju sabiedrības vadīšanā;
saņemt sabiedrības aktīvu vērtības daļu tās likvidācijas gadījumā;
iegādāties šīs sabiedrības jaunas akcijas.
Akcijas, kuras nodrošina vienādu tiesību apjomu, ir pieskaitāmas pie vienas akciju kategorijas. Ja sabiedrībai ir vairākas akciju kategorijas, tad katrai akciju kategorijai jāpiešķir savs apzīmējums. Akciju raksturīga īpatnība ir tā, ka tām nav noteikts apgrozības termiņš un akciju īpašnieki saņem dividendes līdz brīdim, kamēr akciju sabiedrība veiksmīgi funkcionē.
Akcija ir vienīgais vērtspapīru veids, kurš ļauj pie noteiktiem nosacījumiem palielināt savu kapitālu, aizsargājot to no inflācijas sekām. Akcija ir sabiedrības parāda saistība akcionāru priekšā.
Akciju sabiedrībai ir tiesības izpirkt savas akcijas. Tomēr virknes valstu likumdošana, tai skaitā arī Latvijas, nosaka, ka ja akciju sabiedrība ir maksātnespējīga, tai nav tiesību izpirkt savas akcijas. Tas pats paredzēts arī gadījumā, ja šāda izpirkšana noved pie šīs akciju sabiedrības maksātnespējas jeb bankrotēšanas.
Likumdošana atļauj sadalīt akcijas. Katru no apgrozībā esošajām akcijām var sadalīt uz lielāko akciju skaitu. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация