Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:328103
 
Оценка:
Опубликованно: 07.03.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Gruntsūdeni veido nokrišņu ūdens. Tā veidošanās notiek vietās, kur nokrišņi ir lielāki nekā iztvaikošana no zemes un augu valsts. Tā ir atkarīga lielā mērā no nokrišņu īpatnībām un iesūkšanās zemē, kā arī no iesūkšanās vietas ģeoloģiskajiem apstākļiem, kā arī no to atrašanās un tecējuma zemē.
Kad nokrišņu ūdens ir iesūcies augsnes virskārtā, tas vispirms iztek caur zonu, kas pakļauta gaisa iedarbībai un nav piesūcināta. Šai zonai ir poras un plaisas, kas satur gan gaisu, gan ūdeni. Dziļāk, piesūcinātajā zonā, šīs vietas tiek piepildītas ar ūdeni. Tas ir tas ūdens, ko mēs saucam par gruntsūdeni. Augu valsts absorbē lielu daļu no ūdens, kas iesūcas zemē, palikušais ūdens var veidot gruntsūdeni. Kustība lejup uz ūdens līmeni var ilgt no stundas līdz pat vairākiem gadiem. Pārvietošanās smiltīs, grantī un saplaisājušos iežos ir straujāka nekā graudainās augsnēs un iežos ar mazām plaisām.
Gruntsūdens var būt sastopams gan augsne, gan iežos. Augsnē gruntsūdens sastopams porās, piemēram, brīvajā vietā starp augsnes daļiņām un pamata plaisās un porās. Ar gravitācijas ietekmi gruntsūdens tek no augstākiem apgabaliem uz zemākiem. Kādus ceļus tas izvēlas un cik ātri notiek kustība, tas ir atkarīgs no ūdens līmeņa slīpuma un augsnes caurlaidības. Vietās, kur gruntsūdens sasniedz virskārtu, izplūdes vietās veidojas avoti un mitrzemes. Gruntsūdens var arī iztecēt ezeru un strautu dibenā. Iztece mainās atkarībā no sezonas, un to var ietekmēt izmaiņas zemes lietošanā.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1239648
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация