Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:470677
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 27.04.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Šis vārds – “Dziesmu svētki” - modina skaistas, gaišas atmiņas par pagājušiem laikiem, tas spārno mūs vēl tagadnē un būs sauklis, kas mūsu tautu vienos arī nākotnē.
Svinību norisēs saskatāma liela dažādība, jo katri dziesmu svētki atspoguļo gada raksturīgākos apstākļus un vajadzības ļaužu dzīvē.
Cilvēki ar šo svētku palīdzību it kā paceļas pāri ikdienas pelēcībai un raizēm, it kā ieiedami kādā pilnīgākā, cēlākā, dievestības apdvestā pasaulē. Dziedāšana, tāpat kā dejas ir latviešu kultūras neatņemama sastāvdaļa. Raksturīgi arī tas, ka katrām latviešu svinībām ir savas īpatnējas dziesmas melodijas.
Šodien latviešu tautas garīgo un kultūras dzīvi ietekmē daudzas svešas strāvas un ideoloģijas, kas nav labvēlīgas latviešu dzīves ziņas un tradīciju uzturēšanai, saglabāšanai un attīstīšanai.
Protams, nevienas tautas tradīcijas nepaliek laika gaitas neskartas, bet tomēr, vērojot latviešu tautas dzīvi šodien, ir redzams, ka latviskā mantojuma attīstība ir mūsu rokās.
Lai saglabātu senās kultūras vērtības, kas raksturīgas tikai latviešu tautai, ik pēc četriem gadiem (sākot ar 1888. gadu) tiek rīkoti “Dziesmu un deju svētki”.
Ja ikviens latvietis iepazītos ar savas tautas senajām paražām, dziesmām, to sākotnējo nozīmi un pārmaiņām laika gaitā, tad, mūsuprāt, šīs zināšanas veidotu drošu un pareizu pamatu tādas latviešu dziesmas kopšanai, kāda iespējama mūsdienās un reizē nodrošinātu šo tradīciju turpinājumu nākotnē.
Atbilde liekas elementāra – cilvēku mīlestībā uz dziesmu.
Šādu sarīkojumu “izgudrojuma” pirmtiesības, kā to liecina mūzikas vēsture, pieder Vācijas un tās tuvāko kaimiņzemju – Šveices un Austrijas koriem, koru biedrībām. Tautas karnevālu pamatelements – visu dalībnieku manifestējošs gājiens, bruņinieku un viduslaiku dziedoņu muzikālās sacensības forma – atsevišķu koru savstarpējās “cīņas” (“dziesmu karš”) ir tie obligātie komponenti, kas apvij sarīkojuma centrālo notikumu – kopkora muzicēšanu. Viens no pirmajiem, grandiozākajiem šāda veida Rietumeiropas kora kultūras (un reizē kora skaņdarbu) augsti attīstīto sasniegumu apliecinājums ir vācu koru dziesmu svētki pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация