Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:199944
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Latviešu mūzikas pirmos patstāvīgos ceļus lauza kordziedāšanas kustība, kas sāka attīstīties kopš 19.gs.20.gadiem Vidzemes un Kurzemes lauku centros un sevišķi intensīva kļuva kopš 60.gadiem, kad jaunlatviešu kustības ietekmē sāka organizēties pirmās latviešu dziedāšanas biedrības, kuras izauga par latviešu koru kultūras sabiedriskās dzīves centriem. 60.gados pacēlās pirmais novadu dziesmu svētku vilnis- notika pirmie vietējie dziesmu svētki Dikļos(1864.), Kroņvircavā, Bauņos, Rūjienā, Valmierā, Cesvainē, Cēsīs, plašie Kurzemes dziesmu svētki Dobelē(1870.). Jaundibināto koru straumes satecēja 1873.g.26.-29.jūnijā Rīgā Pirmajos vispārējos latviešu dziesmu svētkos, kurus organizēja neilgi pirms tam nodibinātā Rīgas Latviešu biedrība. No 45 koriem( ar 1003 dziedātājiem), kas piedalījās Pirmajos vispārējos dziesmu svētkos, Rīga bija devusi 5 korus, no tiem īpaši pazīstams ar savu sniegumu kļuva Baltijas skolotāju semināru koris(1870.). Latviešu koru kultūra bija sasniegusi savu pirmo bridumu.
Pirmie dziesmu svētki iezīmēja jaunu un svarīgu posmu latviešu kultūras dzīvē ārēji vai vāciskajā Rīgā. Tiem bija plaša atbalss tautā, liela nozīme kora kultūras un kordziesmu izaugsmē un arī visas latviešu mūzikas kultūras attīstībā. Dziesmu svētku ietekmē radās jauni kori Latvijas laukos un pilsētās, jaunas kordziesmas, strauji izvērsās latviešu tautasdziesmu melodiju vākšanas darbs, vairākos talantīgos jauniešu modās dziņa pēc augstākas muzikālas izglītības, kas tos veda uz Pēterburgu un Maskavas konservatorijām( te jāmin Vīgneru Ernests, Jurjānu Andrejs, Ludvigs Bērziņš, Jāzeps Vītols u.c.). Rīgā iznāca J. Cimzes “Dziesmu rotas” astoņi krājumi(1872.-1884.) ar latviešu tautas dziesmu apdarēm vīru un jauktiem koriem un vācu kordziesmām, Līgošu Iernsta( Vīgneru Ernesta) tautasdziesmu apdares krājumos “Latvija”(I-1873., II- 1874.), Baumaņu Kārļa dziesmas krājums “Austra”(1874.) un ”Līgo”(1874., cariskā cenzūra to konfiscēja) u.c.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация