Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:519428
 
Оценка:
Опубликованно: 02.05.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Tomēr unikālākais mākslinieku meistardarbs bija Prūsijas karaļa Dzintara kabinets, kura sienas bija izliktas ar krāšņā mozaīkā veidotām dzintara plāksnēm. Te bija arī dzintara lādītes u.c. dažādi dzintara izstrādājumi. Pēteris I viesojoties karaļa pilī Kēninsbergā, neslēpa sajūsmu par Dzintara kabinetu. To Prūsijas karalis atminējās, kad Krievija apdraudēja Prūsiju. Apmaiņā pret miera izlīgumu Frīdrihs Vilhelms Pēterim I uzdāvināja Dzintara kabinetu. Kabinetu iekārtoja Maskavā, bet vēlāk nācās pārvest uz Pēterburgu. Jau pēc Pētera I nāves Dzintara kabinetu iekārtoja Carskoje Selo Katrīnas pilī. Pateicoties arhitektam Rastrelli tieši te Dzintara istaba ( tā Krievijā pārdēvēja Prūsijas karaļa kabinetu) ieguva patieso krāsu un spožumu, jo mākslinieks ierosināja zem dzintara plāksnītēm izlikt foliju. Bet, lai telpa iegūtu plašumu, starp dzintara plāksnēm novietoja spoguļus. Otrā pasaules kara laikā vācieši Dzintara istabu izveda. Krievu izlūki tai izsekoja līdz Kēnigsbergai, bet tālāk unikālais meistardarbs pazuda bez pēdām. Joprojām 17. gs mākslinieku radīto Dzintara istabu meklē, ik pa laikam kaut kur izsolē parādās kāds tās priekšmets, presē pavīd minējumi, kur tā atrodas. Tomēr Krievijas centieni to atgūt palikuši bez rezultātiem. Bet, lai mūsdienās tūristi varētu aplūkot Krievijai zudušo, mītiem apveltīto Dzintara istabu, pēc vēsturiskajām fotogrāfijām un zīmējumiem Katrīnas pilī to atjauno.
Dzintars nav tikai brīnišķīgs akmens, kuru noslīpējot un ievietojot greznā ietvarā, pārdod juvelierizstrādājumu un suvenīru veikalos. Mūsdienās dzintaru izmanto arī rūpniecībā. Sīkos minerāla gabaliņus samaļ dzintara miltos un ķīmiski pārstrādājot, iegūst dzintarskābi, ko savukārt lieto medicīnā un militārajā rūpniecībā. Kā blakus produktu iegūst dzintara laku un krāsu rūpniecībā. Interesanti, ka dzintara laku izmanto jumtu zeltīšanai. Lai uzklātu un nostiprinātu plānās zelta plāksnītes, nepieciešama dzintara laka. No dzintara miltiem ražo arī presēto dzintaru, no kura veido gan rotas, gan izmanto elektriskās iekārtās kā izolatoru. Presēto dzintaru ar iestrādātiem sīkiem dzintara gabaliņiem pēdējā laikā īpaši iecienījuši juvelierizstrādājumu meistari.
No dzintara veidoti zilonīši, krokodili, sunīši, zivtiņas tagad esot iecienītāki nekā rotas.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация