Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:606196
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.03.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Kurzemes ģeogrāfiskais stāvoklis noteica faktu, kas tieši šī bija pirmā, kur Latvijas teritorijā no rietumiem ieradās ebreji. Ebreji Kurzemē ieceļoja galvenokārt no Vakareiropas valstīm, un dienvidos no Polijas un Lietuvas. Par to, kas daudz ebreju ieradās no Prūsijas, liecina vāciskie uzvārdi. Bet skaitliskais pārsvars tomēr bija Polijas-Lietuvas ebreju. Tieši tāpēc Dienvidkurzemes pilsētās un miestos ebreju kolonijas radušās garāk un bija vairāk nekā Kurzemes ziemeļos.
Lai gan domas dalās, un diezgan grūti ir runāt par vienu ebreju pirmsākuma gadu un tam apliecinošo vēstures faktu, pārsvarā tiek minēts sākuma laiks ebreju ieceļošanais Kurzemes teritorijā 14.gadsimts. Viens no pirmajiem gada skaitļiem, kurš tiek minēts sakarā ar ebreju parādīšanos Kurzemē ir laiks, kad pastāvēja Livonijas ordenis. Vācu ordeņa mestrs Zigfrīds fon Feihtvangens 1306.gadā ar īpašu dekrētu aizliedza viņu ieceļošanu un uzturēšanos Livonijā. Taču jāpiemin fakts, ka nevar runāt par visu Kurzemi kopumā, jo daļa Kurzemes hercogistes netika iekļauta Livonijas ordeņa sastāvā. 4500 km2 –no Piltenes un Aizputes līdz Dundagai atradās Kurzemes hercogiste, līdz ar to likumi atšķīrās.
Šajā sakarā viens no minējumiem tiek izteikts 1350.gads, kad Lībekas mestrs rakstījis vēstuli hercogam Otto fon Lueneburg, laikā, kad Eiropā plosījās Lielais mēris, kurš bija sasniedzis Latvijas teritoriju. Vēstulē tika brīdināts, par atsevišķu Kurzemes hercogistes pilsētu ebreju vēlmi saindēt dzeramo ūdeni, lai noindētu kristiešus. Šis gan netiek uzskatīts par pārliecinošu vēsturisko materiālu, jo brīdinājuma vēstules tika nosūtītas visā Eiropā, lai apvainotu ebrejus pie mēra izraisīšanas, kas neliecina par dzīvojošu ebreju eksistenci Kurzemes hercogistē.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация