Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:388409
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.06.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads    3
2.  Referāts    4
  a) Mirušo kults    4
  b) Piramīdu pirmsākumi    5
  c) Viens no septiņiem pasaules brīnumiem – Gīzas piramīdas    6
  d) Piramīdu celtniecība    7
  e) Gīzas piramīdu sargātāja – Lielā sfinksa    8
  f) Mistika un mīklas, kas apvij piramīdas    9
3.  Nobeigums    10
4.  Nobeigums angļu valodā    11
5.  Izmantotā literatūra un citi avoti    12
6.  Atsauces    13
Фрагмент работы

Mirušo kults

[ 5, 45 ]Senajās civilizācijās kapsēta vai kapenes bija kaut kas vairāk nekā tikai mirušo atdusas vieta – tās iezīmēja pāreju citā pasaulē, kur aizgājēji varēja baudīt pēcnāves dzīvi. Senie cilvēki cerēja, ka mirušie dos viņiem savu svētību. Daudzās kultūrās valdīja paraža mirušajiem, īpaši valdniekiem un augstmaņiem, dot līdzi kapā sadzīves priekšmetus un dārglietas, kas tiem varētu noderēt pēcnāves dzīvē. Izcilākais apbedījumu piemineklis pasaulē ir Gīzas piramīdas, kur tika novietotas faraonu mirstīgās atliekas; ēģiptieši ticēja, ka faraoni pēc nāves dosies ceļojumā pie Saules dieva.
[5, 67 ] Mēs skaidri nezinām ēģiptiešu priekšstatus par to, kā norisinājusies mirušo faraonu pēcnāves dzīve. Ēģiptiešu tekstos minēts nemateriāls gars ar nosaukumu ba, kurš pēc nāves pamet mirušā ķermeni un kura turpmākā pastāvēšana ir atkarīga no tā, cik labi ir saglabāts fiziskais ķermenis. Tas izskaidro nepieciešamību iebalzamēt un pasargāt mirstīgās atliekas.
Tekstos minēts arī ka – savā veida personisks dzīves spēks, kas dažkārt tiek saukts par ”dvēseli”, ”personību” vai ”patību”. Ka piedzimst līdz ar cilvēku un saglabājas pēc viņa nāves. Tā dzīvības spēka uzturēšanai nepieciešami regulāri ēdienu un dzērienu ziedojumi vai to attēlojumi uz kapeņu sienām. Ēģiptieši kapenes sauca arī par ”ka mājokļiem”, jo kapenes nebija vienkārši mirušā atdusas vieta, tās ļāva pasargāt valdnieka ķermeni un nodrošināja tam nepieciešamos pēcnāves dzīves apstākļus.
[5, 70 ]Piramīdām bija arī liela simboliska nozīme. Trīsstūrveida piramīda simbolizēja kāpnes uz debesīm un bija saistīta ar ēģiptiešu Saules kultu.
Kaut gan Saules kultam bija vairākas formas, viens no tā galvenajiem dieviem bija Ra. Ēģiptieši ticēja, ka Saules dievs Ra katru dienu kuģo pa debesu jumu laivā – tas šķita vispiemērotākais transporta līdzeklis zemē, kur satiksmi nodrošināja Nīlas upe. Katru dienu Ra turpina ceļu pa ūdeņiem pazemē, bet līdz ar ausmu no jauna parādās pie debesīm.
Laika gaitā Saules kults saplūda ar dieva Ozīrisa kultu, kas vēlāk kļuva par galveno kultu valstī.
Gan Ra, gan Ozīriss ēģiptiešiem simbolizēja cilvēka iespēju atdzimt pēc nāves ar noteikumu, ka tiks veikti pareizi kapeņu celtniecības un bēru rituāli. Saules kulta ietvaros atdzimšana pēc nāves bija tikai un vienīgi augstmaņu privilēģija. Pēc nāves valdniekam bija jādodas ceļā uz debesu valstību austrumos, lai pievienotos Ra viņa dienišķajā ceļojumā pa debesu jumu.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация