Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:963537
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.03.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Nozīmīgākās institūcijas Eiropas Savienībā lēmumu pieņemšanā un ieviešanas uzraudzībā ir Eiropas Savienības Padome, Eiropas Komisija, Ministru Padome, Eiropas Parlaments, Eiropas Kopienu tiesa un Auditortiesa. Visām šīm institūcijām ir dažādas funkcijas un pienākumi.
Eiropas izpildvaru, kas nodarbojas ar lēmumu īstenošanu sauc par Eiropas Komisiju. Tā uzrauga līgumu noteikumu izpildi, ir tiesīga piedalīties dažādu pasākumu izstrādāšanā un ik gadu sniedz ziņojumus par ES darbību. EK ne tikai īsteno likumdošanas iniciatīvas, bet arī nodrošina pieņemto lēmumu izpildi, pārrauga un koordinē ES kopējo politiku dažādās jomās.
EK mērķis ir kopienas interešu ievērošana, kopējā tirgus Ekonomiskās un monetārās savienības funkcionēšanas nodrošināšana, ES pārstāvēšana ārpus tās robežām. ES ir lielākā no ES institūcijām. Tā dažkārt tiek dēvēta par ES „lokomotīvi”, jo tai vienīgajai ir tiesības ierosināt jaunos likumprojektus. Bez tam Komisija nodarbojas arī ar Savienības finanšu administrēšana un kontrole vai kopīgā likumdošana tiek realizēta pareizi.

Vienota Komisija tikai izveidota 1967. gada 1. jūlijā, kad stājās spēkā Apvienošanas līgums, kas sapludināja EOTK, EEK un Euraton izpildiestādes. Komisijas locekļu skaits ir pamazām audzis un šobrīd tajā darbojas 25 komisāri. Komisijas locekļus uz pieciem gadiem ieceļ dalībvalstis un Parlamentam tā jāapstiprina. Saskaņā ar Amsterdamas līgumu, Komisijas priekšsēdētāju kopīgi ieceļ dalībvalstu valdības un viņam jāsaņem Eiropas Parlamenta piekrišana.
Tad dalībvalstu valdības kopā ar priekšsēdētāja amata kandidātu ieceļ pārējos Komisijas locekļus. Parlamentam balsojot ir jāapstiprina visa Komisija. Tiklīdz ES dalībvalstu skaits sasniegs 27, komisāru iecelšanas princips tiks mainīts. Komisāru nacionālo piederību noteiks rotācijas sistēma. Līdz ar to, palielināsies Eiropas Komisijas prezidenta loma.
Galvenais Komisijas uzdevums ir formulēt priekšlikumus jaunajiem Savienības tiesību aktiem vai cita veida lēmumiem. Taču tai ir arī pārraudzības, izpildes, pārrunu vešanas un administratīvās funkcijas.
EK dibināšanas līguma 211. pantā Komisijas darba uzdevumi ir definēti šādi:
Lai nodrošinātu pareizu kopējā tirgus darbību un attīstību.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация