Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:220089
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Eiropas kultūra jau no seniem laikiem ir bijusi dominante citu kultūru vidū. Tā vēlējusies savu „pareizo” dzīvesveidu iemācīt barbariem, mauriem un visiem neticīgajiem, kuri klejoja nezināmajās zemēs, uz kurām savu varenību pierādot vēlējās doties Aleksandrs Lielais. Vēlējās pierādīt, ka ir visuvarens un spēcīgs, ka spēj likt cienīt savu kultūru, liekot tādējādi savai kultūrai cienīt viņu pašu un visu to, ko radījis viņš, uzskatot par vienīgo un pareizo patiesību, kuru sludina varenais Aleksandrs.
Senfranču eposs „Rolanda dziesma” teic, ka ir kādas zemes,
„kur valda Marsils, Kristus nīdējs, pagāns,
Kas Muhamedu, Apollēnu slavē,
Bet nelaimē tie viņu neaizstāvēs.”
Šīs zemes bija jāpakļauj, lai pievērstu „pareizajai ticībai” – kristietībai. Šo zemju iedzīvotājiem jāiemāca mīlēt Dievu un prast nest tā vārdu. Pats neparastākais ir tas, ka Dievs nostājas viņu pusē, palīdz, pareģojot un aizsargājot, kaut šķīst asinis, galvaskausi tiek pāršķelti, ribas atplēstas, kuņģis..... brutālības, kuras pieļauj Dievs, jo mērķis ir cēls – iemācīt maurus mīlēt Dievu – vienīgo, patieso, kuru tā mīl Rietumeiropa, kuru tas sargā un palīdz.
Šie ir tikai nedaudzie piemēri no literatūras, kur var saskatīt Eiropas kultūras dominantes lomu. Tādu darbu ir neskaitāms daudzums, un tie nav rakstīti ar mērķi pierādīt Eiropas dominantes lomu, bet gan pierādīt, ka Eiropas kultūra izglāba barbarus, maurus utt. No iznīcības un tikumiskās pazušanas. Jo tikai Eiropa zināja un saprata, kas ir dzīve un kā tā jādzīvo...
Lielā ironija par vēsturi. Bet ja tā padomājam, tad arī mūsdienās iespējams vērot Eiropas dominējošo lomu, kad Eiropas Savienība ar saviem standartiem iemāca kā pareizi jāizkopj sava kultūra. Nosaka, kas ir kultūras mantojums, kas nē. Nosaka reliģijas, kuras ir „pareizas”... un ne tikai, Eiropa iesaka, kā rīkoties labāk! Tā ir ieguvusi sabiedroto – savas kultūras (atvainojos par izteikumu, bet tā tik tiešām ir, jo Ameriku atklāja Eiropieši, ieviešot tur savas nometnes, kolonizējot, tādējādi izveidojot tur savu nosacītu kultūras loku, piespiežot vietējās ciltis iznīkt, veidojot rezervātus, kur tos audzēja kā iznīkstošas dzīvnieku sugas, līdz beidzot Amerika kļuva par visuvarenu, un uz turieni bēga visi, kam gāja slikti citur, veidojot visdīvainākos kultūras savienojumus.) hibrīdu – Ameriku, kuras abas var iemācīt Islama ticīgajām valstīm patiesās vērtības...…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация