Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:825958
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.03.2017.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
ES galvenās institūcijas un to funkcijas    5
1.1.  Parlaments    5
1.2.  Eiropadome    7
1.3.  Ministru Padome    8
1.4.  Komisija    13
1.5.  ES tiesa un vispārējā tiesa    15
1.6.  Eiropas Centrālā banka    17
1.7.  Revīzijas palāta    18
1.8.  Eiropas ekonomikas un sociālo lietu komiteja    19
1.9.  Reģionu komiteja    20
2.  ES galveno institūciju sadarbība un mijiedarbība    23
2.1.  Lēmumu pieņēmšana    23
2.2.  Likumdošanas procedūras    25
  Izmantotie avoti    31
Фрагмент работы

Līdz ar Lisabonas līguma spēkā stāšanos vairs netiek īstenota sadarbības procedūra (bijušā EK dibināšanas līguma 252.pants), bet tās vietā tiek īstenota parastā procedūra vai konsultāciju procedūra.
Gatavojot nacionālo pozīciju, ekspertam nepieciešams iepazīties ar primārā tiesību akta atsaucēm, kas norāda uz Parlamenta iesaisti un tādējādi ietekmē dalībvalsts taktiku tālākās sarunās lēmuma pieņemšanas gaitā.
Parlamenta iesaiste lēmumu pieņemšanā ir ievērojami palielinājusies kopš ES dibināšanas. Sākotnēji Parlamentam bija tiesības vienīgi sniegt viedokli par Komisijas priekšlikumu pirms tā apstiprināšanas Padomē, un Parlamenta viedoklis Padomei nebija saistošs. Vēlāk Parlamenta pilnvaras tika ievērojami palielinātas, jo aizvien biežāk tika izmantota koplēmuma procedūra, kuras ietvaros Parlamentam ir veto tiesības. Ar Lisabonas līgumu tiek būtiski palielinātas Parlamenta iespējas iesaistīties lēmumu pieņemšanas procesā, pat nosaucot koplēmuma procedūru par parasto likumdošanas procedūru.

2.2. Likumdošanas procedūras
Līdz ar Lisabonas līguma spēkā stāšanos iespējamas divas Parlamenta iesaistīšanas formas (atkarībā no jomas) – parastā likumdošanas procedūra un īpašā likumdošanas procedūra. Īpašā likumdošanas procedūra var tikt īstenota, konsultējoties (apspriežoties) ar Parlamentu vai lūdzot tā piekrišanu.
1) Parastā (bijusī koplēmuma) procedūra ir visbiežāk izmantotā Parlamenta iesaistīšanas procedūra. Kopš Nicas līguma stāšanās spēkā to izmanto attiecībā uz 2/3 no kopējā ES tiesību aktu apjoma (transports, nodarbinātība, patērētāju aizsardzība, izglītība, sabiedrības veselība, vide u. c. jomas). Lisabonas līgums būtiski palielina to jomu skaitu, kurās lēmumu pieņemšana notiek ar parasto likumdošanas procedūru, attiecinot to arī uz iekšlietu un tieslietu jautājumiem, lauksaimniecības un zivsaimniecības politiku, Eiropas zinātniskās izpētes telpu, Finanšu regulu u.c.
Parastajā likumdošanas procedūrā Parlamentam ir tikpat liela ietekme lēmuma pieņemšanā kā Padomei. Tās pamatā ir Padomes un Parlamenta sadarbība pēc līdzvērtīgiem pamatprincipiem, un - atšķirībā no citām Parlamenta iesaistīšanas procedūrām - Padome nevar panākt lēmuma pieņemšanu, ja Parlaments to neakceptē. Parastajai likumdošanas procedūrai ir noteikti termiņi katram lasījumam. Ja lēmums netiek pieņemts Līgumā noteiktajos termiņos, tiesību aktu nevar pieņemt.

Коментарий автора
Коментарий редакции
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация