Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:242504
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.07.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Eitanāzijas jēdziens un ieskats tās vēsturē   
2.  Eitanāzija mūsdienu aspektā   
2.1.  Ārstu viedoklis par un pret eitanāziju   
Фрагмент работы

1. Eitanāzijas jēdziens un ieskats tās vēsturē

Eitanāzija zināma kopš seniem laikiem. Vārds eitanāzija ir cēlies no grieķu valodas eu- “labs” un thanatos – nāve, to ieviesis angļu filosofs Frānsiss Bēkons. Tātad, šis vārds nozīmē “laba nāve”. Pašlaik ar vārdu eitanāzija saprot otra cilvēka dzīves izbeigšanu sakarā ar lielām ciešanām.
Eitanāzijas raksturojumu rodam Ticības (Doktrīnas) Kongregācijas dokumentā "Deklarācija par eitanāziju", kura iznāca 1980. gadā. Šajā dokumentā eitanāzija tiek raksturota kā rīcība vai rīcības neesamība, kura rada nāvi personai, lai tādā veidā tiktu novērstas ciešanas.
Vēsturiski viens no pirmajiem morāles principiem, kas aptver cicilizācijas pakāpi sasniegušās tautas, ir morāles zelta likums – nedari otram to, ko negribētu, lai tev darītu.
Antīkajā senatnē ārsti pie pacientiem izpildīja divas funkcijas. Viena no tām bija ārstēt, otra – nonāvēt. Un abas šīs funkcijas izpildīja cilvēks, kuru apzīmēja ar vienu vārdu – “ārsts”. Pirmkārt, ārsts bija tas, pie kura cilvēks gāja ārstēt savas slimības. Varēja tikt pielietota dažādu pakāpju maģija, zāles vai dzērieni un lūgšanas. Un šis “ārsts” no cilvēkiem par sniegtajiem pakalpojumiem pieņēma maksu. Tam pašam “ārstam” bija arī otra funkcija – nogalināt. “Ārsts” drīkstēja pielietot maģiju un citas metodes, lai kādam cilvēkam nodarītu ļaunumu. Pirmais, kurš atdalīja šīs divas ārsta funkcijas bija sengrieķu ārsts Hipokrāts, kura slavenais Hipokrāta zvērests tika radīts ar mērķi izmainīt visu medicīnas praksi. Būtībā Hipokrāts pateica: “No šī brīža ārsts vienīgi ārstēs”. Šis zvērests neizmainīts iegāja arī kristīgajā laikmetā un kalpoja kā ārstu ētiska vadlīnija līdz pat šī gadsimta 60-jiem, 70-jiem gadiem.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация