Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:589224
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.12.1999.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Rīgā 1998. gada 16. Jūlijā Latvijas Bankas padome pieņēma lēmumu par 500 latu naudas zīmju laišanu apgrozībā sākot ar 20. jūliju, nosakot, ka tās obligāti jāpieņem kā maksāšanas līdzeklis. Ar šo lēmumu pilnīgi pabeigta Latvijas naudas reforma, ko sekmīgi ievadīja Latvijas rubļa laišana apgrozībā 1992. gadā un pakāpeniska latu banknošu un monētu atgriešanās apritē kopš 1993. gada marta. Jāatzīmē, ka šī reforma tika veikta pārdomāti, precīzi un sekmīgi. 500 lati tiek laisti apgrozībā brīdī, kad inflācija mūsu valstī ir zemākā Baltijā un viena no zemākajām Centrāleiropā, kad lata kurss bijis stabils jau vairāk nekā četrus gadus un kad Latvijas Bankas īstenotā stabilitātes politika sākusi dot reālus augļus tautsaimniecībā un iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes pieaugumā. Lats ir arī droša un reizē skaista nauda - "Baltijas datu nama" veiktās socioloģiskās aptaujas rāda, ka mūsu naudas izskatu par labu atzīst 95% valsts iedzīvotāju.
Latvijas lata naudas zīmes - 5, 10, 20, 50, 100 un 500 latu - tika nodrukātas 1992. gadā, bet 1993. gada 5. maijā 5 latu banknote ievadīja lata atgriešanos Latvijas Republikas naudas apritē. Pakāpeniski apgrozībā nonāca arī naudas zīmes ar lielāku nominālvērtību, sākot ar 1994. gada 2. maiju - arī 50 un 100 latu banknotes. Naudas zīmju mākslinieciskajā koncepcijā noteikta vieta ir katrai latu banknotei. Uz tām simboliski atainots latviešu tautas ceļš laiku lokos, kas noslēdzas ar latviskās identitātes un valstiskās neatkarības simbolu - latvju jaunavas profilu - 500 latu naudas zīmes aversā.
Kad jauno naudas zīmi laida apgrozībā?
500 latu naudas zīmes apgrozībā nonāca, sākot ar šī gada 20. jūliju. Latvijas Banka emitē naudu ar Latvijas banku starpniecību. Bankas izvēlas naudas zīmes ar tādu nominālvērtību, kādu vēlas to klienti - noguldītāji, firmas un valsts iestādes (algu izmaksām) u.c.
Kur drukātas 500 latu naudas zīmes?
500 latu banknotes iespiestas turpat, kur pārējās Latvijas papīra naudas zīmes, - Giesecke & Devrient GmbH (Vācija). Naudas reformas laikā spiestuves izvēlē tika ieguldīts liels darbs, un nauda ir gan kvalitatīva, gan droša.
Vai 500 latu banknotei ir kāda jauna pretviltošanas pazīme?
Visām līdz šim apgrozībā laistajām papīra naudas zīmēm ir vienādas drošības pazīmes. 1996. gada laidiena piecu latu banknotē ir uzlabots svarīgākais pretviltošanas elements - caurvijošā metalizētā josla. 500 latu naudas zīmē ir viena papildu drošības pazīme - izmantota speciālā krāsa, kas atkarībā no apskates leņķa rada krāsu maiņas optisko efektu.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация