Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:115149
 
Оценка:
Опубликованно: 19.08.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Aplūkosim elektrisko strāvu šķidros vadītājos, kuriem piemīt jonu vadītspēja. Iegremdējam destilētā ūdenī divas metāla plāksnes, kas pievienotas elektriskās enerģijas avotam; tajā pašā ķēdē ieslēdzam virknē spuldzi. Ķēdē ieslēgtā spuldze nedeg. Tas nozīmē, ka ķīmiski tīrs ūdens strāvu nevada. Izšķīdinām ūdenī cukuru. Arī šoreiz ķēdē strāvas nav. Tātad arī cukura šķīdums ūdenī strāvu nevada. Ieberot ūdenī sāli vai ielejot nedaudz sālsskābes, spuldze tūliņ iedegas. Sāls vai skābes šķīdums ūdenī labi vada elektrisko strāvu.
Šīs parādības var izskaidrot ar elektrolītiskās disociācijas teoriju. Tās galvenie atzinumi ir šādi. Atomus, no kuriem sastāv molekula, citu pie cita notur elektriskie spēki. Tā, piemēram, vārāmās sāls molekula sastāv no pozitīvi lādēta nātrija jona un negatīva lādēta hlora jona, kuri savstarpēji pievelkas un veido NaCl savienojumu. Turpretim ūdens, kam ir liela dielektriskā caurlaidība, 81 reizi samazina jonu savstarpējās pievilkšanās spēkus molekulās. Ūdenī izšķīdinātās sāls vai citas vielas molekulas pakļautas arī nepārtrauktai ūdens molekulu haotiskās termiskās kustības iedarbībai. Savstarpējo sadursmju rezultātā sāls vai skābes molekulas var sadalīties atsevišķos ar pretēju zīmi lādētos jonos. Šie joni savstarpējās pievilkšanās dēļ var atkal savienoties un veidot neitrālas molekulas. Tā, piemēram, ja ūdenī izšķīdināta sālsskābe, tad nepārtraukti notiek gan molekulu sadalīšanās ūdeņraža un hlora jonos, gan arī jonu savienošanās neitrālās molekulās, kad šie joni nokļuvuši pietiekami tuvu viens pie otra. Šo procesu izsaka šāds vienādojums:…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −0,98 €
Комплект работ Nr. 1176192
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация