Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:342794
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.10.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 25 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Anotācija    1
  Annotation    2
  Аннотация    3
  Ievads    5
1.  Apgaismojuma izvēle privātmājā    7
1.1.  Apgaismojuma tipi    7
1.2.  Telpu apgaismojums    9
1.3.  Spuldžu tipi    12
1.3.1.  Kvēlspuldzes    13
1.3.2.  Halogēnspuldzes    15
1.3.3.  Kompaktās luminiscentās spuldzes    17
2.  Apgaismojuma instalācija    20
3.  Dzīvojamās mājas „Jaunrasas” gaismas tīkla uzbūve    22
4.  Mākslīgā apgaismojuma aprēķins    24
4.1.  Gaismas punktu skaita izvēle vispārīgam apgaismojumam    24
4.2.  Apgaismojuma aprēķins ar gaismas plūsmas izmantošanas koeficienta metodi    26
4.3.  Apgaismojuma aprēķins ar īpatnējās jaudas metodi    27
4.4.  Apgaismojuma aprēķins nelielas platības telpām    27
4.5.  Apgaismošanas tīkla aprēķins    28
5.  Mākslīgā apgaismojuma tīkla aprēķins privātmājai „Jaunrasas”    30
6.  Privātmājas „Jaunrasas” mākslīgā apgaismojuma tīkla plāna ekonomiskais pamatojums    38
  Secinājumi    40
  Izmantotā literatūra    41
Фрагмент работы

Ievads

Mūsdienu pasaule nav iedomājam bez elektrības. Lielākoties viss pasaulē ir darbināms ar elektrību. Padomāsim: ja nebūs apgaismojuma, kā mēs lasīsim iemīļoto avīzi vakarā pie kamīna, ja nav ledusskapja, kā mēs glabāsim pārtikas produktus? Tādas sakarības varētu rakstīt un rakstīt.
Bakalaura darbam izvēlētā tēma „iekšējā elektroinstalācija” ir aktuāla mūsdienās un it sevišķi postpadomju valstīs, kas ir iestājušās Eiropas Savienībā vai arī ir ļoti tuvu tam. Latvijā pēdējos gados ir pieauguši būvniecības apjomi, līdz ar to arī elektroinstalācijas plānu izveide ir aktuāla. Elektroinstalācijas plāni ir aktuāli gan dzīvokļos, gan privātmājās, gan noliktavās un ražošanas telpās, gan biroju telpās, gan komercobjektos. Pieaugot cilvēku prasībām pēc komforta, pieaug arī prasības pēc kvalitatīvākiem un sarežģītākiem elektroinstalācijas plāniem.
Elektroinstalācijas plānu var iedalīt divās lielās grupās: apgaismojums un spēka tīkls. Veidojot spēka tīklu, jāņem vērā, kas tam tiks pieslēgts, jo, zinot aptuveno tīkla izmantošanas jaudu, var izveidot pašu tīklu. Veidojot apgaismojuma tīkla plānu, jāņem vērā, kur atradīsies apgaismojuma iekārtas un no kuras vietas tās varēs ērti ieslēgt.
Būvējot jebkāda veida ēku, būtu vēlams zināt, cik liela jauda būs nepieciešama, lai sekmīgi darbotos visas elektroiekārtas mājā. Būtu arī jānoskaidro, vai A/S „Sadales tīkls” jums dos nepieciešamo jaudu. Ja šie jautājumi nebūs noskaidroti, var sanākt, ka plānos ir viens, bet gala rezultāts ir pavisam citādāks.
Ja izstrādāts nekvalitatīvs elektroinstalācijas plāns, tā īstenošana var novest gan pie elektrotraumām, gan pie ugunsgrēku izraisošām situācijām. Sekas var būt arī tādas, ka izveidotais tīkls nespēj nodrošināt kvalitatīvu elektroapgādi. Jebkurā gadījumā tas nozīmē papildu darbu un izdevumus, protams, arī nekonfortablu situāciju, tāpēc elektroinstalācijas tīkls jāplāno ļoti rūpīgi.
Bakalaura darba izstrādē izmantota teorētiskā literatūra par elektroapgādes nozīmi vispār, par iekšējās elektroinstalācijas izbūvi, pārsprieguma aizsardzību, elektroapgādes ietaišu projektēšanu, apgaismošanas tehnoloģijām. Gatavojot dzīvojamās mājas elektroinstalācijas plānu, nevar ignorēt mūsu valsts normatīvos aktus un standartus, kas paredz drošības pasākumus darbā ar elektroietaisēm, nosaka pieļaujamo apgaismojumu telpās, kā arī citus būvniecību regulējošus dokumentus. Lai novērtētu izstrādāto projektu pēc tehniski ekonomiskā aprēķina metodes, nācās iepazīties ar šobrīd tirgū esošo elektromateriālu klāstu, kvalitāti un cenām. Izvēloties ekskluzīvus materiālus, jārēķinās ne tikai ar lielākām izmaksām, bet arī ar ilgāku piegādes laiku, kas ir būtiski, lai varētu laikus nodot darbus.
Bakalaura darba mērķis ir izstrādāt privātmājas „Jaunrasas” apgaismojuma plānu. Šī māja šobrīd tiek būvēta un vēl nav nodota ekspluatācijā, līdz ar to izstrādātajam plānam būs praktisks pielietojums. Mājai paredzēti 2 stāvi, kā arī nojumes tipa garāža – tās kopējā telpu platība tiek lēsta 197.66 m2. Pirmajā stāvā paredzēts izbūvēt priekštelpu, virtuvi, dzīvojamo istabu, guļamistabu, katla māju, vannas istabu, vējtveri, nojumi. Otrajā stāvā (mansardā) paredzētas 2 guļamistabas un bērnistaba, noliktava, vannas istaba, kāpņu telpa un balkons.
Lai sasniegtu bakalaura darbā izvirzīto mērķi, vispirms katrā telpā tiks aprēķināts kopējam apgaismojumam nepieciešamais gaismas punktu skaits. Pēc tam jāaprēķina nepieciešamā gaismas plūsma katram gaismeklim, lai varētu izvēlēties piemērotāko spuldzi – kvēlspuldzi vai kompakto luminiscento spuldzi. Tādējādi būs noteikts optimālais apgaismojums katrā telpā. Vēl tiks aprēķināts nepieciešamais apgaismojuma tīkla kabeļa šķērsgriezums un aizsargautomāts. Un, visbeidzot, izstrādātais mājas apgaismojuma plāns tiks raksturots no ekonomiskā aspekta.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация